Ф'ючерси діждались черги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ф'ючерси діждались черги

Фондовий ринок
555
Протягом найближчих двох тижнів до Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку будуть подані на затвердження правила функціонування строкового ринку ф'ючерсів і опціонів на Українській біржі. Цілком можливо, що вже в першому кварталі 2010 р. на ринку торгуватиметься хоч би один похідний інструмент.
Технічний запуск ринку заплановано на весну 2010 р., але керівництво біржі не називає точніших термінів, оскільки вони безпосередньо залежать від термінів реєстрації правил біржі в ДКЦПФР і готовності учасників. Втім, на думку Олега Ткаченка, цей ринок дуже очікуваний в Україні, оскільки компанії зацікавлені захеджувати свої ризики за допомогою даних фінансових інструментів.
"Головна проблема строкового ринку в Україні - це величезна прогалина в регуляторній базі. Зараз наше головне завдання - разом з Держкомісією з цінних паперів розробити і впровадити робочу нормативку, і ця робота вже ведеться, - повідомив глава біржової ради Української біржі Ігор Мазепа. - Для себе я ставлю мету - в першому кварталі 2010 р. в Україні повинен торгуватися хоч би один похідний інструмент". Ринки ф'ючерсів і опціонів давно стали основними майданчиками для роботи брокерів західних країн. У Російській Федерації строковий ринок FORTS був заснований біржею РТС ще у вересні 2001 р.
Зараз його інструментарієм є не лише ф'ючерси й опціони на акції та облігації російських компаній, але і сам індекс РТС, галузеві індекси, облігації федеральної позики, іноземна валюта, середня ставка одноденного кредиту MOSIBOR і ставка тримісячного кредиту MosPrime, а також товари - нафта марки Urals, дизельне паливо, золото, срібло, цукор. FORTS є серйозним конкурентом для російського ринку FOREX, міжбанківської і товарної бірж РФ, і об'єми торгів на ньому значно перевищують показники зі звичайних операцій з акціями та облігаціями на РТС. Так, минулої п'ятниці на FORTS наторгували на $3,05 млрд., а в "звичайних" режимах торгів RTS Standard і RTS Classica - сумарно на $0,46 млрд. Середній обсяг торгів на день на строковому ринку на РТС становить близько $5 млрд.
"Така привабливість системи строкових торгів пояснюється, в першу чергу, можливістю хеджувати ризики, яку вона надає: завдяки ній інвестор отримує можливість стратегічно ставити на зростання конкретної позиції, при цьому "страхуючи" себе від її короткострокових падінь, говорить глава інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко. - В останньому випадку він позбавляє себе від необхідності різко продавати акції при падінні, а потім відкуповувати їх, втрачаючи на комісії біржі і на спреді, що особливо важливе для акцій середньої ліквідності".
Крім того, відмітною особливістю систем строкових торгів, у тому числі і FORTS, є наявність вечірньої сесії торгів. Це особливо актуально для російського та українського фондового ринків, враховуючи їх тісний взаємозв'язок з новинами із західних майданчиків. За словами пана Мазепи, першим інструментом строкового ринку буде ф'ючерсний контракт. "А ось над вибором базового ще необхідно подумати. Особиста моя думка - це має бути ф'ючерс на індекс Української біржі", - вважає він.
На думку учасників ринку, заснування ринку ф'ючерсів і опціонів з можливістю негайних їх купівлі-продажу сприяє виведенню нашої фондової галузі з так званого кам'яного століття, в якому вона знаходилася до початку 2009 р., і нарівні з введенням раніше інтернет-трейдингу сприятиме переходу від ринку домінування інсайдерів і скупників акцій "із землі" до ринку професіоналів. "Така міра могла б докорінним чином змінити всю схему ведення фондових торгів в Україні, - упевнений Олександр Спасиченко. - Від ринку "лише вгору" можливо було б перейти до справжніх операцій "в обидва боки" і заробляти на обох трендах".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас