Бернанке дає зрозуміти, що курс ФРС поки залишається незмінним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке дає зрозуміти, що курс ФРС поки залишається незмінним

Валюта
903
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке дав зрозуміти, що його курс у сфері облікових ставок, незважаючи на останні позитивні сигнали з ринку праці, залишається незмінним і що від засідання ЦБ наступного тижня сюрпризів чекати не варто.
"Нам ще потрібно попрацювати, поки ми можемо бути впевнені, що пожвавлення набуло внутрішньої стійкості", - сказав Бернанке під час виступу в Економічному клубі у Вашингтоні.
Він повторив без будь-яких істотних змін тези, які озвучував всі останні місяці. Аналогічну позицію озвучив того ж дня і глава Федерального резервного банку Нью-Йорка Уїльям Дадлі.
Економіка поки не дає підстав для зміни курсу
Пожвавленню американської економіки протидіють такі загрозливі чинники, як слабкість ринку праці, тяжкі умови кредитування, і в цих умовах її зростання, швидше за все, буде "помірним", вважає Бернанке, давши зрозуміти, що поки зарано говорити про підвищення ставок.
"Економіці заважають зустрічні вітри, які, схоже, призведуть до формування помірних темпів пожвавлення", - цитує агентство Bloomberg слова Бернанке під час виступу в Економічному клубі у Вашингтоні. За його словами, інфляція в США залишається "пригніченою".
Глава ФРС, відповідаючи на запитання, підтвердив плани ЦБ зберігати ставки на нинішньому низькому рівні ще протягом "тривалого періоду часу", враховуючи низький рівень використання ресурсів в економіці, пригнічену інфляцію і стабільні довготермінові інфляційні очікування.
"Незважаючи на загальне покращення фінансової ситуації, умови кредитування залишаються жорсткими для багатьох позичальників", а ринок праці зберігає слабкість, вважає він.
На думку Бернанке, економіка пожвавлюється, але недостатньо швидко, щоб створювати достатнє число нових робочих місць. Багато компаній і споживачів поки не мають нормального доступу до кредитування. На цьому фоні споживчий попит навряд чи може зрости.
15-16 грудня Комітет з відкритих ринків проводить чергове засідання, і від нього навряд чи варто чекати якихось істотних змін в політиці ФРС і сигналів про початок циклу підвищення ставок.
Виступ Бернанке не змінює наших очікувань збереження облікових ставок ФРС на нинішньому рівні до 2011 року, заявив економіст Майкл Хенсон з банку Merrill Lynch, що входить в Bank of America.
Долар знов знижується
Коментарі глави ФРС прозвучали після подій п'ятниці, коли стало відомо, що безробіття в США в листопаді знизилося до 10% в порівнянні з 10,2% місяцем раніше, а число робочих місць минулого місяця скоротилося лише на 11 тис. (хоча очікувалося падіння на 125 тис.).
У виступі в понеділок Бернанке сказав, що останні дані будуть включені ФРС в оцінку стану економічної кон'юнктури.
Зниження безробіття і зростання числа робочих місць є тими чинниками, які можуть підштовхнути ФРС, враховуючи подвійний мандат американського ЦБ, до конкретних кроків зі згортання нинішньої надм'якої монетарної політики.
Незалежні економісти, проте, не поспішають говорити про початок нової тенденції, опираючись на дані лише за один місяць. На їх думку, однієї листопадової статистики не достатньо, щоб наблизити терміни підвищення обілкових ставок ФРС.
В той же час інвестори наблизили в п'ятницю очікування підвищення вартості кредитів ЦБ приблизно на місяць - на серпень з вересня 2010 року, зріс курс долара, подешевшало золото.
В понеділок ринки рушили у зворотному напрямі.
Більшість фондових ринків США завершили торги незначним падінням, азіатські фондові індекси також знижуються у вівторок після заяв Бернанке про економічні загрози, що зберігаються.
Курс долара у вівторок продемонстрував зниження відносно 11 з 16 основних світових валют. Євро зміцнився до $1,4843 проти $1,4827 на закриття торгів в Нью-Йорку напередодні.
"Коментарі Бернанке утвердили думку, що облікові ставки залишатимуться на місці якийсь час, - відзначає аналітик Gaitame.com Research Institute Дайсаку Уено. - Буде потрібно принаймні ще декілька місяців, а можливо, навіть і півроку, для того, як офіційні представники ФРС змогли підтвердити стабільність відновлення ринку праці".
"Я чекаю подальшого тиску на долар щодо азіатських валют", - заявив глава валютного трейдингу Standard Chartered Plc в Гонконгу Геррард Катц.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас