Родовід Банк просить відстрочку через Укрпромбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Родовід Банк просить відстрочку через Укрпромбанк

Казна та Політика
2458
Родовід Банк просить НБУ продовжити мораторій на видачу вкладів, який у банку закінчується 15 грудня. 463 млн грн. виплатив Родовід Банк вкладникам "Укрпрому" станом на 10.00 6 грудня, сума пролонгованих депозитів складає 963 млн грн.
"Ми написали в Нацбанк лист, щоб нам продовжили мораторій на пару місяців, можливо, до 15 березня - дати закінчення дії тимчасової адміністрації", - повідомив тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина.
Регулятор від такого прохання не в захваті. "Для "Родовіду" і так багато зроблено. Не факт, що мораторій буде продовжений, - держава зайшла в банк ще влітку, переведення вкладників Укрпромбанку вже завершено", - говорить джерело в НБУ. Питання про продовження мораторію Родовід Банку розглядатиметься на наступному засіданні правління НБУ.
"Продовження мораторію нам потрібно для того, щоб нормально перевкласти вклади Укрпромбанку, щоб не було масового і хаотичного відтоку отриманих від держави коштів", - пояснює Сергій Щербина. Нагадаємо, виплати депозитів поки йдуть за складеним фахівцями Родовід Банку графіком. Виходячи з нього, першими доступ до своїх грошей отримають вкладники, терміни депозитів яких закінчилися раніше від інших. Розрахунок зі всіма клієнтами Укрпромбанку планується провести до закінчення роботи тимчасової адміністрації, тобто до 15 березня 2010 року.
Експерти кажуть, що продовження мораторію на руку і самим вкладникам-фізособам. Річ у тім, що в разі зняття заборони першочергове право на отримання коштів перейшло б до юридичних осіб, які через суди добивалися повернення своїх заощаджень. "Напевно, по банку є судові позови від юросіб за розрахунком з ними, а цей мораторій відкладе рішення судів до його закінчення і поставить їх в чергу після вкладників-фізосіб", - припускає колишній тимчасовий адміністратор Банку регіонального розвитку Андрій Яцура. За оцінкою аналітика інвесткомпанії Phoenix Capital Андрія Нестерука, якщо мораторій не продовжать, банку практично відразу доведеться повернути компаніям близько 370 млн. грн.
Більше того, після зняття мораторію графік виплат може бути зірваний і всі вкладники Укрпромбанку незалежно від терміну закінчення їх депозиту зможуть пред'явити банку вимоги на виплату вкладу. "У такому разі відтік коштів населення з "Родоводу" складе близько 40% від суми вкладів, а якщо мораторій продовжать, відтік складе 20-25%", - прогнозує Андрій Нестерук.
463 млн грн. виплатив Родовід Банк вкладникам "Укрпрому" станом на 10.00 вчорашнього дня, сума пролонгованих депозитів складає 963 млн грн.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас