Експерти: Україна зараз мало приваблива для інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна зараз мало приваблива для інвестицій

Казна та Політика
513
Україна в даний час мало приваблива для інвестицій, вважають експерти, що взяли участь в "круглому столі" на тему: "Державна фінансово-економічна політика: стимул-реакція або перешкода для іноземних інвестицій?", який відбувся в Києві в понеділок.
"Ніхто в нашій країні на всіх рівнях влади серйозно не займається інвестиційною привабливістю країни. У країну в даний час вкладають або великі оптимісти, або великі авантюристи. Ті законодавчі акти, які приймалися, дають, швидше за все, негативний сигнал, ніж позитивний", - сказав голова правління УкрСиббанку Сергій Наумов.
За його словами, заборона, що діє в країні, на дострокове виконання зобов'язань із зовнішніх боргів обмежила права кредиторів, що надали фінансування, і призвела до того, що низка міжнародних організацій припинила програми фінансування для країни.
Крім того, банкір піддав критиці вимоги з інвестування в країну лише в гривні.
"Інвестори, роблячи інвестиції в гривні, нестимуть великі валютні ризики", - зазначив Наумов.
Він також сказав, що граничні розміри ставок із зовнішніх позик не відповідають ринковим і повинні регулярно переглядатись.
Як зазначив віце-президент Альфа-банку (Україна) Роман Шпек, відсутність цілісної програми дій з виходу країни з кризи також є стримуючим чинником для інвесторів.
"Ми не можемо говорити про інвестиції, коли ми не маємо відповідної програми дій. У нас на сьогоднішній день окремі, вирвані із загального контексту, дії, інколи хаотичні і суперечливі, - сказав він.
Він також відзначив як стримуючий для інвесторів чинник невиконання Україною зобов'язань перед міжнародними фінансовими організаціями і гостру політичну боротьбу в країні.
Керівник проектів у фінансовому секторі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Олександр Павлов у свою чергу підкреслив, що інвестиційну привабливість країни знижує недосконале законодавство.
"Західні інвестори бачать різні сигнали - ухвалюється один закон, одразу подаються пропозиції про його зміну, при цьому робляться інколи непослідовні заяви різними учасниками ринку або владою. Це істотно знижує інвестиційну привабливість ринку", - сказав він.
За оцінкою провідного радника ЄБРР Антона Усова, невідшкодування ПДВ може призвести до відходу з українського ринку низки компаній.
"Питання повернення ПДВ для компаній-експортерів. Загальна сума заборгованості держави - близько $2,5 млрд, може більше. Фактично це стало податком на бізнес. Компанії дуже серйозно розглядають варіанти переміщення бізнесу на інший ринок", - сказав він.
Як повідомлялося, за даними Держказначейства, в січні-листопаді 2009 року відшкодування ПДВ склало 33,256 млрд грн., у тому числі в листопаді - 2,255 млрд грн. В той же час, за даними секретаріату президента України, з початку 2009 року сума невідшкодованого ПДВ збільшилася з 12,8 млрд грн. до 19,4 млрд грн., у тому числі простроченого - з 3 млрд грн. до 5,4 млрд грн..
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас