Новий рік збільшить продажі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий рік збільшить продажі

Нерухомість
2821
Активність на ринку столичного житла триватиме майже до початку новорічних свят. Багато ріелторів вважають, що покупці захочуть вирішити свої квартирні питання до кінця року. При цьому, за статистикою листопада, ціни на квадратні метри були в основному стабільні. А найбільшим попитом, як завжди, користувалося житло економ-класу, яке навіть трохи зросло в ціні.
Вплив на продажі житла епідемії грипу ріелтори та аналітики агентств нерухомості оцінюють по-різному. Так, в мережі агентств нерухомості Real Druzi кажуть, що панічні настрої, які були присутні у частини клієнтів на самому початку листопада, припинилися досить швидко і на загальні підсумки з кількості дзвінків, переглядів і угод за листопад не вплинули. "В цілому в листопаді перегляди проводилися в доволі активному режимі.
Лише в окремих випадках на початку місяця продавці переносили їх на декілька днів, у зв'язку з погіршенням здоров'я або через побоювання захворіти. Деякі власники квартир просили фахівців компанії та потенційних покупців бути на переглядах в масках. Проте обережна поведінка частини клієнтів, яка простежувалася на самому початку листопада, так і не оформилася в тенденцію.
Навпаки, вже за підсумками першої половини місяця, за нашими даними, кількість дзвінків з боку потенційних покупців і кількість переглядів перевищили показники аналогічного періоду в жовтні", - відзначає генеральний директор Real Druzi Людмила Друзенко. Як кажуть в компанії, кількість угод в листопаді збільшилася на 21%.
В АН "Планета Оболонь" іншої думки.
Аналітики цієї компанії відзначають, що кількість заявок на придбання, дзвінків і переглядів у листопаді знизилася. "Найбільш очевидна причина - епідемія грипу, а також пов'язана з нею паніка. І продавці (особливо з маленькими дітьми), і покупці прагнули уникати переглядів-екскурсій. Як би там не було, а епідемія - далеко не найкращий час для ходіння по квартирах з метою вивчення ринку", - відзначають в АН і додають, що, можливо, значна частина потенційних учасників ринку відклали свої плани, пов'язані з нерухомістю, на період після президентських виборів.
На ринку залишилися в основному ті, для кого тема нерухомості актуальна саме тут і зараз. При цьому, за даними компанії, кількість операцій, укладених за безпосередньої участі "Планети Оболонь", збільшилася на 25%. Але про те, скільки це проданих квартир в цифрах, замовчують.
За словами гендиректора АН Park Lane Галини Мельникової, кількість договорів купівлі-продажу житла в її компанії збільшилася на 6,9%. Найбільший попит в листопаді мали квартири, розташовані на Позняках, Осокорках, Оболоні та в Солом’янському районі, вартістю до $150 тис. Частина цього житла склала 68% від загальної кількості угод.
За даними загальної бази First realty group (АН "Благовіст" і АН Park Lane), щодо жовтня ціни 20% квартир низького цінового сегменту збільшилися на 1,8%, до $1 569/1 кв. м, а в 20% квартир вищого цінового сегменту спостерігалося зниження ціни пропозиції на 1,2%, до $5 212 /1 кв.м. Зниження цін з початку 2009 р. в низькому ціновому сегменті склало 24,9% (на $519/1 кв. м.), а у вищому - 24,8% (на $1 723/1 кв. м).
В АН "Планета Оболонь" відзначають, що ціни в національній валюті знизилися досить помітно (а отже, нерухомість стала доступнішою). "Все більше число потенційних покупців, утомлених переживати за долю своїх заощаджень, прагнуть використовувати їх для покращення житлових умов. І достатньо хоч би деяким покупцям на практиці реалізувати подібні наміри, як виникають ланцюжки обмінів з доплатами і компенсаціями: одні операції породжують інші", - пишуть аналітики компанії в звіті за листопад.
І кажуть, що вартість квадрата в проданих квартирах склала $1720 (14 017 грн.) по операціях "Планети Оболонь" і $1769 (14 416грн.) по всіх операціях, про які є досить повна і перевірена інформація.
В консалтинговій компанії SV Development, яка традиційно наводить найнижчі ціни по ринку, відзначають, що за місяць середня ціна продажу одно-трикімнатних квартир на вторинному ринку в Києві зросла на 4,34%, до $1635/1 кв.м. найдешевшим залишався Дарницький район, з середнім показником $1228/1 кв. м., найдорожчим - Печерський район, де середня ціна продажу склала $2644/1 кв.м.
"Протягом листопада ціни продажів житла у всіх сегментах ринку залишалися відносно стабільними. Незначній ціновій корекції вниз піддалися деякі неліквідні об'єкти - малометражні готельки й однокімнатні хрущовки на масивах Мінський, Борщагівка, Лісовий, ДВРЗ, Стара і Нова Дарниця, Відрадний. Власники таких об'єктів часто коректували ціну пропозиції в діапазоні 3-5%, у випадку, якщо їх квартири не продавалися протягом місяця. Разом з цим частина продавців відмовлялася знижувати ціну, вважаючи за краще знімати свої пропозиції з продажу до кращих часів", - відзначають у мережі АН Real Druzi.
В цій компанії відзначають, що за підсумками місяця найбільш затребуваним було житло економ-класу на масивах за ціною $45-120 тис. Кількість операцій в даному сегменті в листопаді склала 75% від загального числа договорів купівлі-продажу житлової нерухомості компанії. Особливий попит в листопаді мали готельки вартістю $45-50 тис.
За даними компанії, в основному продавалися повнометражні однокімнатні квартири вартістю до $65 тис. і двокімнатні вартістю до $80 тис. в будинках радянського періоду забудови (типові серії та спецпроекти) на масивах Борщагівка, Лісовий, Березняки, Русанівка. Попит мали однокімнатні хрущовки за ціною до $55 тис. на масивах Нивки, Сирець, одно- і двокімнатні квартири економ-класу за привабливими цінами на масивах Солом’янка і Чоколівка.
Також продавалися квартири типових проектів у районі станцій метро Чернігівська і Дарниця, на масивах Соцмістечко, Святошин, Академмістечко за ціною до $63-67 тис. за однокімнатні, $78-80 тис. за двокімнатні, $90-100 тис. за трикімнатні. Активний інтерес викликали однокімнатні квартири в типових будинках вартістю до $75 тис., двокімнатні - до $95 тис. і трикімнатні - до $120 тис. в Оболонському районі.
В своїх прогнозах на грудень ріелтори одноголосні. "Грудень буде досить активним, бо багато хто прагнутиме завершити вирішення своїх квартирних питань до кінця року. За нашими попередніми підрахунками, в цей період можливе збільшення договорів купівлі-продажу житла до 12% в порівнянні з показником листопада", - вважає Галина Мельникова. Аналітики "Планети Оболонь" прогнозують, що доларові ціни продовжать плавне зниження. "Ділова активність, швидше за все, змінюватиметься: у перші тижні місяця зросте (учасники ринку спробують вирішити свої проблеми до настання тривалих різдвяних і новорічних канікул), а в кінці місяця - знизиться. При цьому загальний рівень ділової активності залишиться досить низьким", - кажуть експерти. З цим згодні в мережі АН Real Druzi.
"Скоріше за все, в першій і другій декадах грудня активність на ринку буде доволі високою, бо покупці постараються закрити свої житлові питання до кінця року. У третій декаді активність на ринку почне знижуватися, а кількість виставлених на продаж квартир у всіх сегментах зменшиться. Найбільш затребуваним у грудні, як і раніше, залишиться житло економ-класу", - резюмують аналітики компанії.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас