Казахстан відходить від сировинної моделі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан відходить від сировинної моделі

Казна та Політика
627
$67 млрд. інвестицій в інноваційні технології дозволять зменшити залежність економіки від видобутку природних ресурсів.
Уряд Казахстану розробляє законодавство, яке зажадає від зарубіжних інвесторів взяти участь в проектах, покликаних знизити залежність економіки від видобутку природних ресурсів. При цьому Казахстан планує витратити на впровадження різних проектів в промисловості 10 трлн. тенге ($67 млрд.). Уряд повідомив, що близько 2,4 трлн. тенге від цієї суми були запозичені з підтримуваних державою банків Росії і Китаю, ще майже 2 трлн. тенге прийдуть з Китаю, а 1,24 трлн. тенге виділені з державних коштів, у тому числі 512 млрд. тенге надійдуть з Національного нафтового фонду Казахстану.
"Ми ухвалимо такі закони, які зобов'яжуть всіх інвесторів, які працюють на освоєнні надр Казахстану, тісно співпрацювати за програмою індустріалізації. Я даю інвесторам, у тому числі вітчизняним, чіткий сигнал - ми працюватимемо лише з тими, хто запропонує реалізацію конкретних проектів, спрямованих на диверсифікацію економіки і глибоку переробку сировини. Це означає, що в галузях, в яких необхідні країні проекти не знаходять втілення, ми шукатимемо нових партнерів, пропонуючи їм вигідні умови і ресурси під проекти", - заявив на засіданні ради іноземних інвесторів президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Запроваджувати цю тезу влада Казахстану має намір в рамках програми індустріального розвитку країни до 2020 р.
Президент Назарбаєв повідомив інвесторам, що уряд завершує роботу над проектом п'ятирічної програми з форсованого індустріально-інноваційного розвитку країни, реалізації якої має намір розпочати в 2010 р. "В рамках програми визначені пріоритетні напрями розвитку економіки і промисловості. За попередніми розрахунками, ефект від реалізації програми надасть за 5 років понад 7 трлн. тенге. Це більше половини ВВП країни. Вже заплановано 83 великих проекти вартістю більше $42 млрд. Низка проектів цієї програми запропонована іноземними інвесторами, і це є заставою того, що вони будуть успішно реалізовані", - заявив казахський лідер.
В період кризи Казахстан закачав в економіку і фінансову систему $19 млрд. державних коштів, згідно із антикризовою програмою уряду. Казахський уряд стверджує, що завдяки їх діям не сталося зупинки підприємств і стрибка безробіття. Навпаки, в 2009 р. в Казахстані створено 400 тис. нових робочих місць. Валютні резерви Казахстану досягли $52 млрд., а ВВП за підсумками липня-вересня збільшився на 1,5%.
Завдяки контактам на вищому рівні з урядами Південної Кореї, Китаю, Італії, Франції, Туреччини, Білорусі влада Казахстану досягла угод із спільних проектів на суму понад $25 млрд. Згідно з цими домовленостями, починається реалізація найбільших в історії Казахстану промислових об'єктів: будівництво Балхашської ТЕС; будівництво газопроводу Бейнеу-Бозой; виробництво паливних складок для АЕС компаніями "КазАтомПром" і французькою AREVA; модернізація Атирауського нафтопереробного заводу і будівництво комплексу з ароматичних вуглеводнів; будівництво газопереробного заводу, судноверфі, газотурбінної електростанції компанією ЕНІ і заводу з виробництва дорожнього бітуму разом з компанією з Китаю.
Зростання цін на нафту з початку цього року допомогло Казахстану, де зосереджено 3,2% світових запасів нафти, пом'якшити втрати в банківській сфері. Згідно з даними національного статистичного агентства, видобуток сирої нафти в Казахстані в перших 10 місяців цього року збільшилася на 7,8% - до 63 млн. т. За 10 місяців поточного року промвиробництво досягло рівня минулого року за такий самий період. При цьому в Казахстані введено в дію 170 нових промислових і інфраструктурних об'єктів вартістю більше $3 млрд. "Казахстанська економіка досягла дна і повернулася до зростання. Ми чекаємо, що вона зросте на 1,5% в 2009 р. і ще на 5% в 2010 р.", - говориться в звіті UBS AG, опублікованому в листопаді.
Іноземні інвестори, які працюють в Казахстані, запевняють уряд в своїй повній підтримці його планів. "Ми переконані, що Казахстан вийде з кризи ще сильнішим, ніж раніше. В порівнянні з іншими країнами в Казахстані навіть в 2009 р. спостерігається зростання економіки. Інфляція і грошовий обіг під контролем, а фінансові запаси країни сильні", - говорить голова Ради директорів металургійної компанії Arcelor Mittal Лакшмі Міттал. "Це велика мета - розвиток інноваційно орієнтованої економіки. Ми готові взяти участь в технологічній модернізації Казахстану", - запевняє виконавчий директор компанії Shell Малкольм Бріндел. "Керівництво Казахстану вчиняє розумно, зосередившись на реалізації довгострокових завдань з диверсифікації економіки. І інвестори повинні надати підтримку в цій справі в своїх галузях", - говорить виконавчий директор компанії BG Group Френк Чепмен.
"Ми вітаємо розробку нового п'ятирічного плану з індустріального розвитку економіки Казахстану. Диверсифікація є вирішальним чинником довгострокового і стійкого зростання. Азіатський банк зі свого боку готовий надати Казахстану свої знання і фінансові ресурси для втілення в життя цих амбітних планів", - заявив віце-президент Азійського банку розвитку Жао Шаою. За даними президента Європейського банку реконструкції і розвитку Томаса Мірова, після отримання Казахстаном незалежності іноземні інвестори вклали в його економіку більше $90 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас