Експерт: Інфляція в Україні за підсумками 2009 р. становитиме 13,5-14% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція в Україні за підсумками 2009 р. становитиме 13,5-14%

Казна та Політика
392
Зростання індексу споживчих цін в Україні за підсумками 2009 р. складе 13,5-14%. Таку думку висловив РБК-Україна експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За його словами, інфляція 1,1%, зафіксована в листопаді, не стала несподіванкою. "Якщо ми поглянемо на аналогічні місяці попередніх років, ми побачимо закономірність. Зазвичай в листопаді-грудні, особливо в грудні, спостерігається певне зростання інфляції, яке, в першу чергу, пов'язане з сезонними чинниками", - сказав експерт.
Серед причин, котрі сприяють зростанню інфляції, Жолудь виділив зростання цін на продукти харчування і тарифів на житлово-комунальні послуги. "У листопаді-грудні подорожчали овочі, м'ясо, молочні продукти, яйця. Окрім цього, цього року в окремих областях продовжується зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, що не дивно, враховуючи попереднє зростання цін на газ. Відповідно ми маємо зростання в цій сфері", - говорить експерт.
Водночас, за його словами, через досить стабільний курс не спостерігається істотного зростання цін на товари тривалого користування - одяг, взуття, побутову техніку.
Серед чинників, котрі стримують інфляцію, Жолудь назвав стабільний курс гривні і низьке зростання номінальних доходів громадян.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас