Новий Вавилон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий Вавилон

6973
Урок, який світ винесе з епізоду з Дубаї, полягає в тому, що при падінні вартості активів і високому рівні заборгованості ми можемо найближчими місяцями чекати нових неприємних сюрпризів. Кого накриє наступною хвилею поганих боргів?
Спрямовані в небо будівлі зі скла і бетону, заповнені автомобілями класу люкс дороги, дорогі вітрини найбільших у світі торговельних центрів, нескінченні баштові крани і мечеті. Для тих, хто ніколи не був у Нью-Йорку, Дубаї - Нью-Йорк серед пустелі, місто-міраж, побудоване на піску. Про нього говорили із захопленням. Розмах будівництва в Дубаї приголомшував будь-яку уяву - в крихітному еміраті працювали близько 20% всіх будівельних кранів, що є в світі. Їм вдалося створити зі своєї країни бренд, який знали всі. Навіть ті, хто ніколи тут не був. Дубаї став чистим біблейським Вавілоном з його змішанням мов. І це не метафора: Дубаї став найбільшим досягненням людства після будівництва Панамського каналу на початку XX століття.
"Казку" продавали всім. У 2005 році співінвесторами одного з готельних комплексів на першому насипному острові Дубаї стали сім'я Бекхем і Роберт Де Ніро. Будівництвом апартаментів у Дубаї займався Артур Мхітарян, президент одного з найбільших українських девелоперів "Познякижитлобуд", який на штучному острові Palm Jumeirah реалізовував проект Kempinski Palm Residence and Hotel.
В планах було будівництво ще двох проектів у Дубаї Kempinski Business Bay і Kempinski Jebel Ali. Олексій, 45-річний колишній фізик, а нині керівник фондами, розповідає про свою квартиру в престижному районі Дубаї Марина, як про дачу в якійсь Кончі-Заспі: "Я приїжджаю сюди як на дачу - полювання, рибалка. Єдина проблема - тут не можна випити горілки і посваритися зі своїми. Моя квартира розташована в готельному комплексі, тому її можна здавати в оренду і заробляти близько 10% річних". Проте коли Олексій згадує роки буму в Дубаї, він втрачає над собою контроль. "Між 2005 і 2007 роками тут був час ейфорії: повсюдно панував синдром золотошукачів, як колись на Дикому Заході, - згадує він. - Кожен, хто мав хоч якусь підприємницьку жилку, міг стати багатим!" Він говорить "міг", не "може".
Від середи минулого тижня минулий час домінує і в Дубаї, який позиціював себе як колиску майбутнього, як нову Атлантиду. Його острови вростали в море, а хмарочоси - в небо. Тепер на Атлантиду насунувся шторм. Деякі інвестори з України і Росії вклали сотні мільйонів доларів в острови в надії не стільки тут жити, скільки отримувати спекулятивний прибуток. Пересічні туристи дивилися на Бурдж аль-Араб як на нову Вавілонську вежу. Сьогодні, схоже, все це у минулому...
Дати Дубаї
Здавалось, механізми і шестерні дубайського двигуна працюватимуть вічно. Проте збій стався на виході: дубайську нерухомість купувати перестали. Вже торік вілли на Palm Jumeirah, найрозкішнішому проекті, затіяному головним героєм нинішньої біржової паніки фондом Dubai World, почали роздавати практично задарма з умовою початку виплат через п'ять років. Казка, на жаль, почала розвиватися за сценарієм жахів. Сьогодні компанії, що пропонують нерухомість в ОАЕ, прагнуть не згадувати про цей період і просять не називати їх імен: "Тема Дубаї для нас вже давно закрита. Всі відомі проекти, в які вкладали гроші наші клієнти і партнери, зупинилися. Оцінюючи економічну ситуацію, найближчим часом ми не бачимо перспектив зростання ринку нерухомості Дубаї, незважаючи на всі грандіозні проекти".
Від минулого тижня емірат Дубаї на межі банкрутства. За різними оцінками, сумарний протермінований борг Дубаї і компаній емірату вже до літа складав $80 млрд., а зараз його перевищує. Причому велика частина боргу, $59 млрд., лежить на плечах державного конгломерату Dubai World. На цей фонд в світі зав'язано дуже багато. Під контролем держкорпорації перебувають міжнародний оператор морських портів DP World, британська компанія морських перевезень P&O, інвестиційна компанія Istithmar, мережа казино MGM Mirage, американський рітейлер Barneys New York.
Проте найвідоміша складова групи - державна будівельна компанія Nakheel, яка є головним забудовником на узбережжі Дубаї і на островах. Саме її боргові зобов'язання стали причиною паніки на світових ринках. Після того, як ціни на нерухомість на початку IV кварталу стали нижчими на 53% в порівнянні з минулим роком, отримуваний компанією прибуток від експлуатації готелів тепер не дозволяє покривати відсоткові платежі за взятими раніше кредитами. Іншими словами, в компанії утворився касовий розрив.
На 14 грудня припадає той самий термін, коли Nakheel мусить погасити борги з ісламських бондів з номінальним прибутками 5,5% на суму $3,5 млрд. І ця виплата розглядалася багатьма інвесторами та аналітиками як свого роду лакмусовий папір, здатний визначити готовність Дубаї платити за боргами на фоні кризи на ринку нерухомості. І тут раптом прохання про відтермінування і заява уряду емірату про припинення платежів Dubai World за боргами на термін шість місяців. У меседжі влади кредитори побачили вельми сумну символіку: 31 березня 2010 року Limitless, ще один девелопер, який входить в Dubai World, зобов'язаний погасити ісламські бонди на суму $1,2 млрд., а 13 травня 2010 року настає термін погашення облігацій на суму $980 млн.
Не додав оптимізму інвесторам і глава міністерства фінансів емірату Абдулрахман ас-Салех, який заявив агентству Bloomberg, що компанія отримувала фінансування виходячи з проектних графіків, а не державних гарантій. І тепер інвестори мають взяти частину відповідальності на себе. Аналітики побоюються, що в Дубаї може луснути та сама бульбашка, яка рік тому розорила американський банк Lehman Brothers, з банкрутства якого сьогодні відраховують початок світової кризи.
Втім, аналітики вважають за краще не проводити таку жорстку паралель між американським банком і дубайським державним конгломератом. "По-перше, світ оцінив всі наслідки банкрутства Lehman Brothers і зробив висновки з отриманого уроку, тому чекати повторення історії не варто. Кредитори в усьому світі зараз з набагато більшим запалом ідуть на реструктуризацію боргів, ніж це було раніше (наприклад, до банкрутства Lehman Brothers). Це додатковий чинник позитивного результату в питанні реструктуризації боргів державного фонду. Крім того, уряд Дубаї виробив правильну стратегію порятунку Dubai World, відмовившись від прямого фінансування фонду, замість цього запропонувавши підтримати безпосередньо його кредиторів видачею дешевих кредитів. При цьому уряд отримує висококласних позичальників, а фонд успішно реструктуризує свої борги перед кредиторами", - говорить аналітик ІГ "ТАСК" В’ячеслав Іванишин.
Там, де тонко
В Лондонському Сіті аналітики CMA DataVision (Credit Market Analysis) вважають, що дубайський епізод ставля дуже невчасно. Світова економіка ще тільки починала виходити з рецесії, і ніхто не хотів думати про неприємності. Останні декілька місяців на світових фінансових ринках все зростало, і інвестори підраховували прибутки. Дубаї став неприємним сюрпризом для багатьох, хоча і цілком очікуваним. За даними CMA DataVision, що відстежує ситуацію на ринку CDS, свопи на дефолт за зобов'язаннями Дубаї і раніше були в числі найбільш ризикових суверенних боргів, займаючи за підсумками третього кварталу сьому позицію. Сьогодні аналітики стверджують, що коли бум позаду, можна чекати нових дефолтів не лише на ринках emerging markets, але і в країнах, де нерухомість зростала неймовірними темпами.
Наступною в цій дефолт-черзі, на думку багатьох аналітиків, стоїть Панама. За нею може бути Таїланд. Заговорили і про В'єтнам, де місцева національна валюта - в'єтнамський донг - різко девальвувала. Але якщо ці ринки Україна практично не відчує, то два інших можуть сильно нашкодити українським інвесторам, які активно вкладали гроші в придбання нерухомості. Мова йде про Грецію та Іспанію.
Греція найчастіше згадується в аналітичних звітах інвестиційників як країна з традиційно слабкою фінансовою дисципліною і регулярно піддається критиці на кредитних ринках за надмірні витрати. До того ж витрати уряду Греції на запозичення сильно зросли після того, як одне з рейтингових агентств в 2009 році знизило кредитний рейтинг країни через гігантський бюджетний дефіцит, який цього року, як очікується, перевищить 12% ВВП. Вартість страхування її державних облігацій від дефолту з початку фінансової кризи в 2007 році зросла в 10 разів. На думку аналітиків, у Греції, можливо, не буде іншого вибору, як звернутися до ЄС з проханням про підтримку.
В зоні ризику перебувають і найбільші економіки Ірландії та Іспанії, які роблять відчайдушні спроби впоратися з наслідками величезної ринкової бульбашки в секторі житла.
Що стосується України, то, за словами начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександра Печеріцина, "інвестори заздалегідь досить песимістично підійшли до оцінки українського ризику (чому також сприяли негативні дії рейтингових агентств). Крім того, більшість інвесторів вийшли з українських активів під час їх високої волатильності. Тому проблеми з Дубаї не повинні значно вплинути на ціну українського боргу".
"Виходячи з даних CMA, найвищий ризик інвестування властивий саме п'ятирічним облігаціям України, - говорить директор департаменту рейтингових досліджень РА "Кредит-Рейтинг" Ольга Шубіна. - Доволі часто аналітики стверджують, що при такому CDS вірогідність дефолту досить висока. Проте варто зауважити, що ще в квітні цього року CDS з цього ж облігаційного випуску складав практично 3500 б. п., при цьому дефолту не сталося. Ще в минулому році CDS з українських держпаперів після публікації указу президента України про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів у Верховну Раду підскочили до 1750 б. п. і, за даними CMA DataVision, це було максимальне значення серед європейських emerging markets. Очікуваного невиконання зобов'язань не сталося. Доволі часто зростання CDS відображає не стільки реальний ризик вкладень, скільки панічні настрої інвесторів".
Втім, міжнародні рейтингові агентства вирішили підстрахуватися, пам'ятаючи про минулі промахи, і відреагували цього разу вельми оперативно. Агентство Standard & Poor's поставило на перегляд рейтинги чотирьох дубайських банків, відзначивши їх високу схильність до ризиків. Moody's знизило рейтинги всіх шести держкомпаній Дубаї, які випускають боргові зобов'язання. Чи піде за ними глобальний перегляд ризиків? Олег Ходачук, заступник голови правління банку "Хрещатик", вважає, що це було тільки "першою реакцією світової спільноти на незважену заяву керівництва Dubai World про нездатність платити вчасно, і керівництва цієї країни, що воно не відповідає за борги цього емітента, хоча і є його засновником". "Вже через день світові фондові індекси продовжили своє зростання, а падали тільки котирування банків, залучених в кредитування будівельних проектів емірату. Світ зрозумів, що проблема досить локальна, але підхід до аналізу ризиків і обліку особливостей того чи іншого регіону, безумовно, зміниться, і, звичайно ж, не на користь більш м'якого ставлення до інвестування в нашу країну", - вважає Олег Ходачук.
І все ж, якщо припустити гірший сценарій розвитку подій, коли допомога ОАЕ буде недостатньою для того, щоб стримати збитки іноземних банків, чого можна буде чекати на ринку? Деякі експерти називають події навколо Dubai World передвісником другої хвилі світової фінансової кризи.
"У випадку розвитку негативного сценарію (банкрутство Dubai World) ми можемо знову побачити замороження кредитних ринків у світі. Інвестори спробують позбутися ризикових активів - акцій, товарів, енергоресурсів, що зрештою може викликати затяжну корекцію на фінансових ринках, штучно накачаних програмами економічного стимулювання. За принципом доміно це зрештою торкнеться і України. Державі, як і корпоративним позичальникам, закриються шляхи на міжнародні ринки капіталу, залучати нові борги буде ще важче і дорожче. Цільовою аудиторією українських позичальників може стати тільки короткочасний спекулятивний капітал, користі від якого значно менше, ніж потенційних ризиків", - говорить В’ячеслав Іванишин.
В’ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас