Банки втрачають адекватність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки втрачають адекватність

Казна та Політика
7472
Національний банк України полегшив життя банкірів, знизивши необхідний рівень адекватності банківських капіталів до 7%. Аналітики Світового банку вважають таке рішення необачним і обдумують доцільність надання Україні чергового кредиту на розвиток фінансового сектора.
Найтяжчий період для банківської системи України вже позаду, вважає директор Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Мартін Райзер, проте банкірам розслаблятися ще рано. Дирекція Світового банку найближчим часом планує провести чергове дослідження стану українських фінустанов. Західних фінансистів цікавлять втрати, яких зазнав сектор в результаті фінансової кризи, і його реальний стан на сьогодні.
Основний критерій, що береться до уваги, - дотримання банками нормативу адекватності капіталу (відношення регулятивного капіталу банку до активів, зважених на ступінь ризику). Згідно з нормами, встановленими Нацбанком в кінці листопада, рівень цього показника не повинен опускатися нижче 7%.
"Ми наполегливо проситимемо Національний банк України втручатися в роботу тих банків, які досі не виконали вимог щодо нормативу адекватності капіталу 10%", - обіцяє керівник фінансового сектора Світового банку Лаліт Райна, що відповідає за країни Європи і Центральної Азії. Кількість таких банків в Україні Райна не називає. Говорить, що точно це буде відомо після підбиття підсумків дослідження, запланованого СБ.
Координатор фінансових проектів СБ по Україні, Молдові і Білорусі Маріус Вісмантас дотримується ще жорсткішої точки зору. Він стверджує, що для фінансової безпеки України норматив Базеля на рівні 10% навряд чи достатньо високий. "Для України, де 95% секторів фінансових послуг контролюється банками, звичайні Європейські стандарти неприйнятні. Поріг адекватності має бути однозначно вищим", - висловлює свою власну думку Вісмантас.
В НБУ прислухатися до думки західних колег не поспішають. Встановивши межу адекватності регулятивного капіталу на рівні 7%, керівництво НБУ вважає свої дії спрямованими на поліпшення ситуації у фінансовому секторі. "Ми постаралися знизити навантаження на адекватність капіталу, щоб при формуванні резервів банки мали можливість нарощувати грошові ін'єкції для кредитування", - заявляє радник глави Нацбанку Валерій Литвицький.
В той же час від дій керівництва НБУ в даному випадку залежить доля чергового кредитного траншу в розмірі $350 млн. на розвиток фінансового сектора. Першу частину кредиту в розмірі $400 млн. Україна отримала від Світового банку у вересні. Всього ж керівництво СБ планувало виділити на розвиток фінансового сектора країни $750 млн. Проте сьогодні точних сум і термінів кредитування менеджери банку не називають. Стверджують, що спочатку їм необхідно отримати остаточні дані про стан галузі.
"Ми би хотіли рухатися якнайшвидше, - запевняє Мартін Райзер. - І, вважаю, уряд України теж цього хоче, але наша діагностика фінансового сектора буде закінчена не раніше кінця місяця, і цього року гроші ми точно не перерахуємо".
Банкіри в даній ситуації паніці не піддаються. Стверджують, що в жодному з банків ще не була введена тимчасова адміністрація на підставі тільки показників адекватності. І хоча дії керівництва НБУ прогнозувати дуже складно, керівники банків сподіваються, що регулятор не стане ускладнювати життя сектора економіки, який навряд чи вже подолав найтяжчі випробування.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас