Уряд США знижує прогноз витрат на TARP на 200 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд США знижує прогноз витрат на TARP на 200 млрд дол.

Казна та Політика
415
Адміністрація президента США Барака Обами очікує, що витрати на програму Troubled Asset Relief Management (TARP) будуть на $200 млрд меншими, ніж передбачалося раніше. Це готує підґрунтя для представлення нової урядової програми, направленої на підтримку ринку праці, пише газета The Wall Street Journal.
Представники Білого дому і Конгресу обговорюють, чи варто направляти кошти, виділені для реалізації TARP, але не використані в рамках цієї програми, на інші сфери, включаючи ринок праці. У пік фінансової кризи Конгрес США виділив на TARP $700 млрд.
Згідно з прогнозом Мінфіну США, в наступні 10 років витрати на TARP складуть щонайбільше $141 млрд, в серпні цей показник прогнозувався на рівні $341 млрд.
Скорочення цієї оцінки зумовлене, головним чином, швидшим, ніж очікувалося, погашенням заборгованості деякими крупними американськими банками, а також зменшенням витрат на програми, призначені для підтримки фінансового сектора.
Кроки, зроблені урядом, дозволили стабілізувати фінансовий сектор країни, і банки вже погасили заборгованість перед Мінфіном у розмірі приблизно $70 млрд. З урахуванням Bank of America Corp., який вже на цьому тижні планує повернути державі $45 млрд, отримані під час кризи, обсяг погашень досягне $175 млрд до кінця наступного року, прогнозують в уряді.
Загалом уряд інвестував $204 млрд в 690 компаній під час кризи. При цьому Мінфін отримав понад $10 млрд процентних виплат і дивідендів від фірм, в які були вкладені кошти.
Не такі значні, як очікувалося раніше, витрати на TARP можуть дозволити ФРС направити кошти, що залишилися, на програму створення нових робочих місць, пише газета. Переглянутий прогноз витрат на TARP дозволяє знизити прогноз дефіциту федерального бюджету.
Дефіцит бюджету США роздувся до $1,4 трлн на тлі величезних запозичень уряду. У зв'язку з цим все частіше звучать заклики вжити заходів для його скорочення. В той же час зростання безробіття до 10% вимагає від уряду вживання заходів для підтримки ринку праці. Зменшення прогнозу дефіциту бюджету послаблює побоювання, що кроки, направлені на створення робочих місць, ще більше роздують дефіцит, відзначають експерти.
Як очікується, питання використання коштів TARP на підтримку ринку праці, президент США Барак Обама порушить на цьому тижні. В п'ятницю прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс підтвердив, що такий варіант розглядається.
Між тим багато республіканців заперечують проти використання коштів TARP для цих цілей, заявляючи, що вони мають бути використані для скорочення дефіциту урядового бюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас