"Ъ": Громадяни запаслися доларами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Громадяни запаслися доларами

Валюта
14458
Національний банк повідомив, що до 1 грудня обсяг залучених у населення валютних депозитів вперше перевищив показник початку 2009 року. У листопаді загальна сума валютних вкладів фізичних осіб у банківській системі збільшилася на $295 млн, тепер їх портфель складає $13,87 млрд. Якщо за підсумками жовтня зниження обсягу валютних депозитів за десять місяців складало $94 млн, то за підсумками листопада обсяг портфеля таких вкладів перевищив на $201 млн рівень 1 січня - $13,67 млрд. Виходячи з нинішньої динаміки, до кінця року населення зберігатиме на банківських рахунках іноземну валюту на суму понад $14 млрд.
Збільшення валютного портфеля викликане знеціненням долара, кажуть банкіри. З початку осені, за даними системи UkrDealing, готівковий долар подешевшав на 90 коп., до 8,05 грн/$. "Незважаючи на те, що за останні три місяці курс долара почав знижуватися, населення не збільшує частку гривневих депозитів. Падіння курсу долара сприймається як можливість його купити: у жовтні куплено $2,2 млрд, а в листопаді - $2,5 млрд. Пропозиція долара збільшилася, але і попит на нього зріс, - говорить керівник центру Forex Club Микола Івченко. - До того ж наближення президентських виборів лякає людей - в 2004 році через це попит на валюту в жовтні виріс в два рази в порівнянні з вереснем".
Динаміка залучення вкладів у національній валюті протилежна - за 11 місяців населення вилучило з банків 12,7 млрд грн., і в грудні ситуація не зможе істотно змінитися. У результаті, якщо на 1 жовтня 2008 року гривневі депозити складали 58,7% портфеля банків, то на 1 жовтня цього року - 44,6%. "Збільшення частки гривні можна буде побачити не раніше весни", - вважає пан Івченко. За його словами, населення почне позбавлятися від доларів при курсі 7,7-7,8 грн/$.
Банкіри пов'язують збільшення обсягу валютних депозитів з привабливішими умовами їх розміщення. "З початку року банки змінили структуру залучення коштів на користь валютних вкладів - доларові депозити подорожчали на 2-3%, в євро - на 1-2%. В основному люди тримають гривню на коротких депозитах і поточних рахунках, щоб можна було легко її зняти, а іноземну валюту кладуть на тривалий термін. Банки прагнуть подовжувати пасиви в гривні, тому що валютного кредитування немає, але населення не готове віддавати гривню на тривалий термін", - сказав начальник роздрібного департаменту одного з банків.
В наступному році банкіри збираються активізувати залучення гривні через заборону валютного кредитування фізичних осіб з 24 листопада. "Коливання національної валюти формують недовіру населення до гривні. Для захисту своїх заощаджень вони продовжують вибирати іноземну валюту. У нашому банку обсяг гривневих вкладів зростає, але валютні все одно складають 95% портфеля, - сказав начальник управління розвитку роздрібних продуктів для приватних клієнтів ОТП Банку Олексій Руднєв. - У 2010 році пріоритетнішою валютою для банків буде гривня, тому що валютне кредитування майже зупинене, і установам цікаво залучати вклади в гривні. А населенню, щоб застрахувати свої заощадження, доцільно зберігати їх в гривні, доларах і євро".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас