НБУ хоче заборонити вивезення гривні за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ хоче заборонити вивезення гривні за кордон

Валюта
3581
У Нацбанку зріє ідея заборонити громадянам розрахунки за кордоном і в інтернеті за допомогою платіжних карток, повідомляє видання "Сьогодні"
НБУ вже розіслав для обговорення банкірам проект документа, за яким здійснювати платежі за межами країни можна тільки з валютних карт. При цьому, гнітюче число карт в Україні (більше 90%) - гривневі. І громадяни їх часто використають у тому числі й для виведення грошей за кордон (щоб не мучитися з готівкою), де потім і знімають із них місцеву валюту. Також часто українці картками оплачують покупки через інтернет. Якщо документ набере чинності, все це стане неможливим. Та й валютні картки можна буде використати тільки депозитні. Тому як використання валютних кредитних карт віднедавно під сумнівом - набрав чинності закон, що забороняє валютне кредитування. І банкіри поки не можуть сказати, чи поширюється він на раніше видані валютні кредитки. "Ми поки не міняли режим роботи карт. Чекаємо роз'яснень від юристів і НБУ", - розповів прес-секретар "Приватбанку" Олег Серга.
Директор департаменту платіжних систем НБУ Віктор Кравець побічно дав зрозуміти, що плани на заборону використання за кордоном гривневих карт у НБУ є. Мовляв, тим самим, держава рятує українців від невиправданих ризиків: "У клієнта банку є гривнева депозитна карта, наприклад, що він розрахується в Німеччині, природно, у євро за курсом. Потім іноземний банк виставить рахунок нашому банку, і він буде змушений іти на міжбанк за валютою, цей попит натисне на курс гривні. Тому, якщо ти їдеш за кордон і хочеш, щоб у тебе все було гарно, заготов заздалегідь валюту, поклади її на валютну картку і там розрахуєшся".
На думку члена ради НБУ Василя Горбаля, банкіри навряд чи підтримають ідею про заборону гривневих карт за кордоном: "Це докорінно ламає сам принцип роботи міжнародної платіжної системи, яка полягає в тому, що ви кладете на рахунок валюту своєї країни, але можете заплатити нею за курсом у будь-якій країні світу. Введення обмеження необхідно погодити із власниками міжнародних платіжних систем, а вони навряд чи підуть на це". Президент Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов також проти: "З операцій з іноземними картами приплив валюти в 2-3 рази вище, ніж відтік. Таких обмежень немає в жодній країні. Не було їх в Україні навіть у роки гіперінфляції".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас