Експерти оцінюють втрати бюджету від випуску "Укртатнафтою" компонентів бензину в 110 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти оцінюють втрати бюджету від випуску "Укртатнафтою" компонентів бензину в 110 млн грн.

Енергетика
526
Недонадходження акцизного збору до бюджету у вересні-листопаді 2009 року у зв'язку з початком випуску на Кременчуцькому НПЗ (ЗАТ "Укртатнафта") компонентів автомобільних бензинів оцінюється експертами в 110 млн грн.
Такі дані були озвучені на засіданні експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України.
Як відзначили експерти з посиланням на висновок Київського інституту споживчих експертиз, компоненти автобензинів КБ-92 і КБ-95, випуск яких розпочав НПЗ, фактично є прямими аналогами товарного бензину А-92 і А-95 з дещо зниженими споживчими характеристиками.
Але ставка акцизного збору для компонентів бензинів складає EUR20 за тонну в порівнянні з EUR110 євро за тонну для товарних бензинів.
Кременчуцький НПЗ, за даними ЕАГ, в листопаді поточного року збільшив переробку нафти до 387 тис. тонн з 306 тис. тонн у вересні, виробництво бензину - до 123 тис. тонн з 103 тис. тонн. В той же час, згідно даним Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця"), відвантаження товарних бензинів з підприємства впали за цей період з 85 тис. тонн до 41 тис. тонн, додали експерти.
"У вересні завод почав відвантажувати так звані "компоненти бензину" КБ-92 і КБ-95 (для промислових цілей), постачання яких збільшилися з 6,5 тис. тонн у вересні до 66,8 тис. тонн в листопаді. У листопаді їх частка склала вже 62% всіх відвантажень бензинів з Кременчука", - відзначалося на засіданні ЕАГ.
Компоненти бензину, за інформацією членів ЕАГ, відвантажуються на адресу "невідомих дніпропетровських структур по залізничних реквізитах нафтобаз в Дніпропетровській, Київській, Запорізькій та інших областях, що беруть участь у забезпеченні продукцією роздрібної мережі групи "Приват".
За оцінками фахівців, ситуація, що склалася з виробництвом палива на Кременчуцькому НПЗ, веде також до непрямих втрат у вигляді ослаблення конкуренції на роздрібному ринку, банкротства автозаправних мереж і різкого погіршення якості нафтопродуктів.
Як повідомлялося, на початку грудня українське представництво литовської групи Orlen Lietuva (колишня Mazeikiu nafta) заявило, що стурбоване погіршенням умов бізнесу в Україні.
Згідно з заявою компанії останнім часом почастішали скарги українських контрагентів компанії на недобросовісну конкуренцію, пов'язану з початком випуску Кременчуцьким НПЗ оподатковуваних зниженою ставкою акцизного збору компонентів автомобільних бензинів КБ-92 і КБ-95 і, відповідно, на проблематичність виконання договірних зобов'язань щодо викупу зафіксованих об'ємів нафтопродуктів у Orlen Lietuva.
Підприємства польського концерну PKN Orlen (Плоцький НПЗ в Польщі Мажейкяйський НПЗ в Литві) є найбільшими експортерами високоякісних нафтопродуктів в Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас