Нафта дешевшає через занепокоєння інвесторів з приводу попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дешевшає через занепокоєння інвесторів з приводу попиту

Енергетика
561
В четвер, 3 грудня, ціни на нафту в Нью-Йорку продовжували падати, відображаючи занепокоєння учасників ринку з приводу попиту на паливо, викликане негативними даними макростатистики США і показниками запасів нафти і нафтопродуктів, що вийшли напередодні. Проте рух вниз був обмежений зміцненням євро проти долара.
За підсумкам торгів в четвер, 3 грудня, на New York Mercantile Exchange ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI з постачанням в січні знизилася на 0,14 дол., до 76,46 дол./бар. На InterContinental Exchange в Лондоні січневий контракт на нафту Brent Crude подорожчав на 0,48 дол., закрившись на рівні 78,36 дол./бар.
Індекс активності ISM в секторі послуг США несподівано для аналітиків продемонстрував негативну динаміку й опустився нижче за 50 пунктів. Листопадове значення показника становило 48,5 пунктів (проти 50,6 пунктів місяцем раніше і 51,5 пунктів, що очікувалися аналітиками), що, на думку аналітиків Bank of Montreal (BMO), "свідчить про те, що економіка не лише втратила імпульс до зростання, але і вперше за три місяці може трохи сповільнитись".
Ця новина стала несподіванкою, якщо взяти до уваги, що показник витрат споживачів на послуги демонструє тенденцію до невеликого зростання, ринок житла відновлюється, а попит на ресурси зростає. Проте, менша кількість секторів повідомила в листопаді про зростання: шість проти дев'яти в жовтні. Коментарі, що супроводжували вихід даних, були нерадісні і відзначали важку ситуацію з кредитами, а також недостатню упевненість у відновленні економіки, що пояснює негативну ситуацію на ринку праці. "Хоча вірогідність, що економіка сповзе назад до рецесії, мала, тим, хто сподівається на швидке відновлення, зважаючи на сувору дійсність, доведеться переглянути свої очікування", - вважають у BMO.
Між тим дані про активність в секторі послуг породили спекуляції про те, що очікувані в п'ятницю дані про зайнятість в несільськогосподарському секторі можуть продемонструвати гіршу, ніж очікувалося, динаміку. Це викликало занепокоєння серед учасників ринку нафти, що побоюються, що повільніше відновлення економіки може знизити попит на паливо. "На щастя, подальше зниження кількості первинних звернень за допомогою з безробіття вказує на те, що в грудні буде скорочено менше робочих місць, і це дає надію на відновлення економічного зростання в січні", - вважають в BMO.
Продовжували тиснути на ринок нафти і дані Міністерства енергетики США (US Department of Energy). Нагадаємо, що черговий звіт організації продемонстрував зростання запасів нафти (на 2,09 млн бар., до 339,9 млн бар) і бензину (на 4 млн бар., до 214,1 млн бар.). Крім того, звіт підтвердив, що попит на паливо в США залишається вельми слабким, не дивлячись на відновлення економіки. За даними міністерства, на минулому тижні попит на паливо в цілому скоротився на 2,64%, з 18,820 млн бар. на день до 18,323 млн бар. на день. Споживання бензину в США знизилося за той же час на 1,64%, до 8,943 млн бар. на день.
Обмежило падіння цін на нафту на торгах в четвер нове зниження долара проти євро. Ослаблення долара веде до зростання привабливості нафти як альтернативної інвестиції. Курс європейської валюти зміцнився після заяви глави Європейського центробанку Жан-Клода Тріше про те, що ЄЦБ почне поступове згортання надзвичайних заходів підтримки ліквідності. Останнім часом Ж.-К.Тріше неодноразово говорив про побоювання, що приватні фінансові інститути можуть "підсісти на голку" дешевої ліквідності, що надається Центробанком. Частину екстрених заходів підтримки економіки необхідно своєчасно і поступово згортати, аби банки поверталися до нормального режиму кредитування, вважає голова Європейського центробанку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас