Фармацевти почувають себе краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фармацевти почувають себе краще

Казна та Політика
386
Скандальний законопроект про заборону підвищення цін на ліки втратив підтримку депутатів. Вчора Верховній Раді не вистачило 82 голосів для подолання вето президента, хоча на перших двох читаннях законопроект мав велику підтримку. Учасники ринку назвали підсумки голосування "проявом здорового глузду" - в разі ухвалення закону Україна не уникнула б дефіциту імпортних ліків, а виробництво більше 60-80% вітчизняної продукції стало б нерентабельним.
Досі законопроект №3426 "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на ліки і вироби медпризначення" мав широку підтримку в парламенті - в другому читанні за нього проголосували 242 депутати (див. Ъ від 21 жовтня). Його автори, представники Компартії Петро Симоненко і Володимир Матвеєв, запропонували на час фінансової кризи продавати ліки вітчизняного виробництва за цінами, встановленими державою, а імпортні - за цінами липня 2008 року. Але Віктор Ющенко після звернення фармвиробників до секретаріату президента ветував документ.
Вчора народним депутатам не вдалося подолати вето президента - за це рішення проголосували лише 218 осіб за необхідних 300: від Партії регіонів - 150, БЮТ - 14, НУ-НС - 7, КПУ - 27, блоку Литвина - 19. "Ціни на ліки на сьогоднішній день убивчі для споживачів. А президент цим знехтував, - заявив вчора Петро Симоненко. - Підсумки голосування - це рішення кожної фракції. Якби вони хотіли підтримати документ, то забезпечили б присутність необхідної кількості депутатів".
Фармвиробники оцінили підсумки голосування інакше. "Те, що парламент не зміг подолати вето президента, можна назвати проявом здорового глузду. Ціни на препарати в гривні зросли, але в доларовому еквіваленті вони, навпаки, знижуються. У підвищенні цін виробники не винні", - вважає директор "Ratiopharm-Україна", голова комітету з охорони (об'єднує більше 40 найбільших фармвиробників) здоров'я Європейської бізнес-асоціації Віталій Кирик. В разі введення мораторію учасники ринку прогнозували дефіцит імпортних ліків (займають близько 65% ринку) і збитки галузі близько 6-7 млрд грн.
Позицію фармвиробників підтримав і секретаріат президента. Перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак під час обговорення документа в сесійній залі назвав мораторій економічно необґрунтованим. Він зазначив, що впродовж 2008-2009 років собівартість виробництва основних ліків збільшилась в середньому на 60%, у тому числі за рахунок збільшення вартості сировини і матеріалів - на 20-100%, транспортних послуг - 20-50%. При цьому близько 90% українських препаратів виготовляється з імпортної сировини. "Ми провели розрахунки і консультації з виробниками. Існує загроза того, що підприємства будуть змушені зупинити виробництво більшості ліків", - заявив він. Так, в разі введення мораторію виготовлення 80% препаратів компанії "Дарниці" буде нерентабельним, компанії "Здоров'я" - 60%, "Артеріума" - 80%. За даними секретаріату, зараз рентабельність роботи українських виробників становить лише 10-20%. На думку виробників, навіть після скасування мораторію підвищення цін на ліки не станеться. "Ринок не може безпідставно підвищувати ціни, тим більше що уряд і так жорстко це регулює", - пояснює Кирик.
Але в КПУ все одно не мають наміру зупинятися на досягнутому. "Я повернуся до цього питання, можливо, представивши новий законопроект", - пообіцяв Симоненко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас