Бюджет залатали валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет залатали валютою

Казна та Політика
1642
Уряд використав останню можливість приховати брак коштів в держбюджеті. Держказначейство повідомило, що в листопаді доходи бюджету перевиконані на 31,2 млн грн., зібрано більше 31,26 млрд грн. Як стало відомо "Комерсант-Україна", отримати рекордний обсяг доходів Кабміну вдалось за рахунок витрачання коштів, отриманих Україною від МВФ. Без цієї допомоги в загальному фонді бюджету листопада виникла б діра на 41%.
Загальний фонд держбюджету в листопаді був перевиконаний на 0,1% - надійшло 31,26 млрд грн., повідомило вчора Держказначейство. Це абсолютний рекорд за обсягом місячного доходу загального фонду скарбниці. Виходячи з даних за 11 місяців, до загального фонду надійшло 152,16 млрд грн. податків і зборів - план не виконаний на 0,3%. Навіть з врахуванням спецфонду недобір склав 3,1% - зібрано 181,36 млрд грн. Вкотре не були оприлюднені звіти фіскальних органів. Держказначейство уточнило лише, що в січні-листопаді відшкодовано ПДВ на 33,26 млрд грн., в листопаді - на 2,25 млрд грн.
До вечора 3 грудня дані про збір податків в листопаді не надали ні Державна податкова адміністрація, ні Держмитниця (останні дані про надходження - за серпень - 6,5 млрд грн.), ні Мінфін. Джерело в Мінфіні повідомило, що недобір Державної податкової адміністрації становить 7,2 млрд грн. при плані 18,2 млрд грн. Прибуткову частину загального фонду держбюджету, за його словами, врятували Нацбанк і МВФ. Як повідомлялося, 30 листопада - в останній день місяця - рада НБУ вирішила перерахувати до держбюджету суму перевищення доходів над видатками - 608 млн грн. Відносно грошей МВФ чиновник Мінфіну уточнив, що йдеться про SDR, що надійшли на рахунки України в кінці серпня-початку вересня. "Уряд попросив нас після конвертації перерахувати SDR 1,3 млрд на казначейський рахунок - це майже $2 млрд ($2,11 млрд). Перша сума, яка була використана, - $600 млн. Потім була друга. І на даний момент використані практично всі кошти", - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. Враховуючи, що $500 млн пішло на оплату імпортного газу, до держбюджету було направлено $1,6 млрд, або 12,8 млрд грн. Без коштів МВФ падіння доходів загального фонду склало б 41% від плану.
Експерти здивовані тим, що частина валютних резервів була зарахована в доходи бюджету, а не направлена на покриття дефіциту, як це було з другим і третім траншами МВФ. Втім, в грудні (план - 31,82 млрд грн.) цю схему вже не вдасться реалізувати, упевнений директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. "Виконання бюджету сталося лише на папері. В порівнянні з минулим роком доходів стало на 10% менше - і під кінець року дефіцит зашкалюватиме. В останні дні грудня стане очевидно, що бюджет не виконується", - сказав пан Боярчук. На думку економіста Бюро економічних і соціальних досліджень Владислава Комарова, незначний дефіцит уряд може компенсувати, скоротивши доходи держпідприємств і бюджетних установ або недофінансувавши в грудні програми бюджету, що найменше впливає на електоральні смаки. "Грудень може стати непринциповим для Кабміну. Чинник останнього місяця року зіграє свою роль, - говорить аналітик. - Дані про виконання бюджету, швидше за все, оприлюднять в середині січня, але після новорічних свят і виборів вони будуть вже не актуальні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас