Тігіпко: Відключення "Сумихімпрому" від газопостачання - передвісник кризи в хімічній галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Відключення "Сумихімпрому" від газопостачання - передвісник кризи в хімічній галузі

Енергетика
528
Кандидат на пост президента України Сергій Тігіпко прогнозує, що невигідні газові домовленості з Росією призведуть до кризи в хімічній галузі країни.
"Відключення від постачань газу виробників мінеральних добрив є передвісником масштабної кризи в хімічній галузі. Вона стане першою жертвою невигідного для України газового контракту з Росією", - сказав політик.
Так кандидат в президенти України С.Тігіпко прокоментував інформацію про відключення газу підприємству "Сумихімпром" - найбільшого в країні виробника фосфорних добрив. Відключення викликане боргами підприємства за постачання газу в минулі місяці.
"Ці борги, очевидно, стали для НАК "Нафтогаз України" зручним приводом відключити підприємство. Критичне скорочення імпорту російського газу в поточному році спровокувало виникнення ситуації, коли його об'ємів на всіх просто не вистачає. Враховуючи ж, що "Сумихімпром" - державне підприємство, НАК може не боятися нарікань з боку хіміків", - сказав він.
На його думку, звісно, споживачі мусять розраховуватися за газ, але жорсткі санкції аж до відключення виправдані лише в тому випадку, якщо держава забезпечила справедливу ціну газу, а також сама не має боргів перед виробником.
"Дії "Нафтогазу" свідчать про те, що уряд кинув хіміків напризволяще. Виходом з ситуації, що склалася, міг би стати дозвіл купувати газ безпосередньо у вітчизняних добувних компаній", - підкреслив С.Тігіпко.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 30 листопада за борги відключила від газопостачання ВАТ "Сумихімпром".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас