Ющенко підписав указ щодо фінансування ЗСУ в 2009-2015 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко підписав указ щодо фінансування ЗСУ в 2009-2015 рр.

Казна та Політика
359
Президент України Віктор Ющенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 20 листопада 2009 р. "Про заходи щодо невідкладного поліпшення фінансування Збройних сил України для подолання кризового стану їх боєздатності". Про це зазначається в указі № 1000 від 2 грудня 2009 р., опублікованому сьогодні на офіційному сайті глави держави.
Згідно з указом, необхідно збільшити фінансування Збройних сил України в 2009 р. для реалізації першочергових і найбільш важливих заходів. Зокрема, 112,6 млн грн. виділити на відновлення недоторканних запасів матеріальних засобів Об'єднаних сил швидкого реагування; 24,7 млн грн. - на здійснення підготовки винищувальної авіації Повітряних сил ЗСУ до несення бойового чергування з прикриття важливих державних об'єктів, підготовки рядового складу, сержантського і старшинського складу в навчальних центрах, забезпечення виконання програм зі стрибків з парашутом і підготовки водіїв.
Також необхідно забезпечити фінансування заходів щодо розвитку ЗСУ, передбачених постановою Кабінету міністрів України від 15 квітня 2009 р. № 462 "Про затвердження розподілу в 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для створення, закупівлі і модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки за державним оборонним замовленням у національних виробників", у розмірі 698,6 млн грн. Зокрема, невідкладно - 60,0 млн грн. на ремонт і модернізацію дванадцяти одиниць гелікоптерів Мі-8 і Мі-24; у тижневий термін - 638,6 млн грн. на виконання дослідно-конструкторських робіт зі створення багатофункціонального ракетного комплексу, перспективного корабля класу "корвет" і військово-транспортного літака Ан-70, модернізацію гелікоптера Мі-24 і закупівлю новітніх танків "Оплот", керованих пострілів і приладів кумулятивного захисту, а також на ремонт гелікоптерів для участі в міжнародних миротворчих операціях.
Кабінету міністрів України необхідно виконати в тижневий термін рішення постанови Кабінету міністрів України від 23 вересня 2009 р. № 1018 "Деякі питання Міністерства оборони" відносно виділення Міністерству оборони України 227,9 млн грн. для забезпечення функціонування ЗСУ в 2009 р.
Також необхідно передбачити під час доопрацювання проекту закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" джерела і порядок фінансування заходів територіальної оборони України. Крім того, необхідно передбачити необхідний обсяг витрат на реалізацію заходів, передбачених державною програмою соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, які підлягають звільненню, і осіб, звільнених з військової служби, на період до 2011 р. і програмою конверсії колишніх об'єктів на період реформування ЗСУ та інших військових формувань.
Крім того, необхідно забезпечити відновлення впродовж 2010 р. в повному обсязі військових недоторканних запасів ЗСУ на загальну суму 1,484 млрд грн., впродовж 2011 р. - оперативних запасів ЗСУ на загальну суму 1,452 млрд грн., впродовж 2012 - 2015 рр. - стратегічних запасів на загальну суму 3,8 млрд грн.
За словами головнокомандуючого ЗСУ генерала-полковника Івана Свиди, на сьогодні головне завдання - оптимізувати структуру органів військового управління, позбавитися від структур, частин і підрозділів, які не потрібні Збройним силам, і за рахунок цього збільшити чисельність бойових з'єднань і частин. Відповідно, украй необхідно поліпшити фінансування ЗСУ.
Нагадаємо, що Державною програмою розвитку Збройних сил України на 2006-2011 рр. передбачено створення невеликого сучасного професійного війська. "Але фінансово-економічна криза та інші аспекти внесли істотні корективи до процесу реалізації цієї програми. Тому Генеральний штаб ініціював внесення змін до неї. Ці зміни повинні забезпечити адекватні загрозам можливості Збройних сил України на перехідний період до членства в НАТО", - вважає Свида.
Водночас, за словами начальника Генштабу, в результаті обмеженого фінансування армії не вдалося своєчасно позбавитися від зайвих структур, повністю запровадити цифровий зв'язок і в цілому перейти на автоматизовану систему управління, що також безпосередньо впливає на чисельність військ. І подальший розвиток армії залежить від достатнього і ритмічного ресурсного забезпечення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас