ЄЦБ в четвер збереже ставку 1% і може відмовитись від певних заходів стимулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ в четвер збереже ставку 1% і може відмовитись від певних заходів стимулювання

Казна та Політика
244
Європейський центральний банк (ЄЦБ) збереже базову відсоткову ставку за підсумками засідання в четвер на рівні 1%, прогнозують всі 54 опитані агентством Bloomberg експерти.
Це мінімальне значення за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року.
Як пише The Wall Street Journal, при цьому банк може відмовитись від деяких заходів зі стимулювання економіки. Як очікується, в четвер ЄЦБ оголосить про кроки з повільного згортання частини сотень мільярдів євро, які він закачував в банківську систему з часів пікового моменту кризи.
Ця програма екстреного кредитування була націлена на протистояння краху довіри на кредитних ринках в розпал кризи цього року. Президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше недавно сказав, що дешеві кредити від центрального банку можуть бути лише тимчасовим заходом, і попередив, що європейські банки повинні уникати згубної звички звертатися за допомогою до ЦБ.
Оскільки темпи інфляції залишаються доки на низьких рівнях, банк, як очікується, візьметься до обережних дій із завершення грошового стимулювання.
В четвер ЄЦБ опублікує прогноз зміни споживчих цін і ВВП на 2010-2011 роки. На думку аналітиків, інфляція в 2011 році знаходитиметься в діапазоні 1,5-1,6%, і якщо ЄЦБ оприлюднить аналогічний прогноз, це означатиме збереження базової ставки на нинішньому рівні багато місяців, наголошується в статті WSJ.
Згідно із середнім прогнозом приблизно 30 респондентів Bloomberg, опитаних в кінці листопада, рівень ставки ЄЦБ зберігатиметься незмінним до осені 2010 року. Підвищення вартості грошей до 1,25% річних очікуються доки лише у вересні наступного року, а до 1,5% - в кінці 2010 року. Середня оцінка 24 аналітиків вартості грошей в єврозоні в першому кварталі 2011 року становить 1,75% річних, в другому кварталі - 2% річних.
Останній раз ЄЦБ змінював ставку 7 травня - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних. До цього в 2009 році вона була знижена в березні і січні - кожного разу на 0,5 відсоткового пункту, а також в квітні - на 0,25 відсоткового пункту. У 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% в липні до 2,5% річних на кінець року.
За підсумками останнього засідання ЄЦБ 5 листопада Ж.-К.Тріше заявив, що базова процентна ставка 1% річних "є адекватною". Таким чином, він дав зрозуміти, що банк не квапиться посилювати грошово-кредитну політику.
Ж.-К.Тріше також сказав, що ЄЦБ відмовиться від деяких екстрених програм надання ліквідності, прийнятих під час кризи, якщо ситуація в економіці покращиться.
"Не всі заходи підтримки ліквідності будуть необхідні в тій же мірі, як раніше, враховуючи відновлення економіки, - заявив він. - Керівництво ЄЦБ поклопочеться про те, аби екстрені заходи згорталися своєчасно і поступово, а надана ліквідність поглиналася ринком, що дозволить ефективно протистояти будь-якій загрозі для цінової стабільності в середньостроковій і довгостроковій перспективі".
"Ми як і раніше не знаємо, до якої міри відновлення світової економіки, що зароджується, може підтримати саме себе для того, щоб дозволити згорнути особливе стимулювання без загрози нового спаду активності", - сказав глава Банку Іспанії і член ради директорів ЄЦБ Мігель Анхель Фернандес Ордонес 23 листопада. Він додав, що споживчі ціни "хоча і знаходяться в зоні зростання, але залишаться на помірних рівнях в найближчому майбутньому".
Ставка ЄЦБ в даний час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня минулого року, ставка Банку Японії знаходиться на рівні 0,1% річних, Банку Англії - 0,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас