Облгази перервали передачу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази перервали передачу

Енергетика
1375
Представники всіх українських облгазів вчора вирішили виступити проти намірів Кабінету міністрів передати газорозподільні мережі "дочці" "Нафтогазу" компанії "Нафтогазмережі".
Вони звернулись до президента з проханням скасувати рішення уряду, а "Вінницягаз", нещодавно позбавлена ліцензії на постачання газу, - до суду і прокуратури. Проте в НАК не збираються відмовлятися від своїх планів, незважаючи на протести і можливі ризики неплатежів з боку споживачів, і вже виділили на це 300 млн грн.
Як розповів учора голова правління ВАТ "Вінницягаз" Ігор Марчак, компанія подала до Господарського суду Києва позов з вимогою скасувати рішення Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) про анулювання ліцензії на постачання газу. "Вінницягаз" також звернулась до Генеральної прокуратури з проханням дати оцінку діям керівництва НКРЕ при видачі ліцензії вінницькій філії дочірньої компанії "Нафтогазу" - "Нафтогазмережі".
За словами Марчака, при ухваленні рішення про видачу ліцензії було допущено низку порушень - згідно із внутрішніми правилами Держпромнагляду, для безпечного обслуговування газорозподільних мереж в такій області, як Вінницька, необхідно не менше 6 тис. співробітників. При цьому у вінницькій філії "Нафтогазмережі" працює лише 1,4 тис. осіб.
"В цієї компанії немає аварійних автомобілів, немає облданання для обслуговування мереж та відповідного досвіду. У разі аварії на трубопроводах вони просто не зможуть нічого зробити, і тоді може статися катастрофа, - говорить глава 'Вінницягазу'. - На мій погляд, видача їм ліцензії - просто злочин. Втім, остаточний висновок дасть прокуратура".
Нагадаємо, у червні Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою державні газорозподільні мережі 42 регіональних газопостачальних компаній передаються на баланс "Нафтогазмереж". А 23 листопада прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що якщо до 1 грудня приватні газопостачальні компанії не виплатять борги перед "Нафтогазом", то будуть позбавлені ліцензій на постачання газу промисловим підприємствам. Наприкінці листопада НКРЕ прийняла рішення позбавити "Вінницягаз" ліцензії на постачання газу і передати її філії "Нафтогазмереж".
"Вінницягаз" підтримали трудові колективи всіх 43 газорозподільних компаній. Вчора вони направили президенту Віктору Ющенку звернення, в якому вимагали втрутитися в ситуацію і скасувати постанову Кабміну, що дозволяє позбавляти облгази ліцензій і віддавати їх мережі в управління "дочці" НАК.
"Головна мета цієї постанови - "рейдерське захоплення" газорозподільних мереж бізнес-оточенням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і створення непрозорих схем, заснованих на повній підпорядкованості системи окремим політичним силам", - зазначається в спільній заяві представників облгазів.
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина вчора в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" розповів, що найближчим часом філії "Нафтогазмереж" почнуть роботу в Миколаївській, Дніпропетровській, Львівській та Закарпатській областях.
"Сьогодні закінчується комплектація цих філій персоналом та обладнанням", - уточнив він. За словами голови НАК, цього року на поточну діяльність компанії "Нафтогазмережі" може бути витрачено до 300 млн грн. Дубина також зазначив, що повернення у власність НАК газорозподільних мереж проводиться з ініціативи уряду, а його головною метою є забезпечення 100-відсоткових розрахунків населення за газ. Втім, філія "Нафтогазмереж" у Чернівецькій області, за даними Мінпаливенерго, в 2009 році вже накопичила борг за газ у розмірі 104 млн грн.
Тим часом замість збільшення обсягів розрахунків "Нафтогаз" може зіштовхнутися з різким скороченням платежів. Як повідомив Марчак, "Вінницягаз" продовжує виконувати поставки газу і має намір стягувати плату за паливо, надане споживачам в листопаді-грудні.
За даними джерела в "Нафтогазі", аналогічні рахунки виставить і вінницька філія "Нафтогазмереж". "Швидше за все, споживачі, отримавши дві платіжки, вважатимуть за краще нічого не платити доти, поки все не буде остаточно визначено.
В результаті "Нафтогаз" очікує зростання заборгованості за газ і посилення дефіциту обігових коштів", - вважає член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб. Він нагадує, що НАК мала аналогічні проблеми з розрахунками в 2006-2007 роках, коли намагалася повернути собі контроль над низкою облгазів, у тому числі і над "Вінницягаз".
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас