Євросоюз продовжує готуватися до перебоїв з постачаннями газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз продовжує готуватися до перебоїв з постачаннями газу

Енергетика
334
Євросоюз схвалив підписання доповнень до газових угод між Росією і Україною. На думку Брюсселя, цей крок дозволить усунути чимало розбіжностей між Москвою і Києвом. Проте в країнах ЄС продовжують передбачливо готуватися до можливих перебоїв з постачаннями газу нинішньої зими.
Голова комітету Європарламенту з питань промисловості, досліджень і енергетики Херберт Ройль вважає, що говорити про гарантії стабільного забезпечення Європи російським газом поки рано. "Це ще не сигнал відбою тривоги, - говорить Ройль. - Адже договори між Україною і Росією були і раніше, але проте їх нерідко порушували". Глава комітету Європарламенту називає це підписання корисним кроком, але, проте, відзначає, що Європі варто бути готовою до кризових ситуацій, "які можуть виникнути у будь-який момент".
Зараз, як повідомив Херберт Ройль, Європейський парламент за дорученням Єврокомісії веде моніторинг постачань газу, щоб запобігти кризовим ситуаціям із забезпеченням енергоносіями. Всі фахівці запевнили главу профільного комітету Європарламенту в тому, що цього разу всі газосховища заповнені, що зараз заготовлено більше резервів, ніж раніше. "Хоча частково ситуація залежить від того, чи будуть морози", - попереджає Ройль.
Крім того, щоб гарантувати негайний перерозподіл газових потоків в екстрених ситуаціях, покращено координацію дій між країнами-членами ЄС. "Уряди держав ЄС, представники промисловості та Єврокомісія мають погоджувати свої дії із заздалегідь обумовленої схеми. І я вважаю це розумною мірою", - признається глава комітету Європарламенту з питань промисловості, досліджень і енергетики.
Херберт Ройль чекає, що влада України "попіклується про те, щоб їх країну вважали надійним партнером, який тримає своє слово, зокрема реформує енергетичний сектор". І тут, на думку Ройля, Україні є над чим попрацювати, адже вона зробила далеко не все з того, що обіцяла. А зараз, напередодні президентських виборів, які відбудуться в січні, виконувати завдання стало ще важче, "тому що в такій ситуації навряд чи хто візьметься за реформи", - констатує політик.
Аби втілити в життя положення Брюссельської декларації про модернізацію української газотранспортної системи, Києву необхідно не лише провести обіцяні ним реформи, але і "дотримуватися умов договорів. До речі, це ж стосується і російської сторони". Одночасно Херберт Ройль підкреслив, що, незважаючи на пошук Євросоюзом альтернативних маршрутів газових постачань, Україна і далі відіграватиме ключову роль у забезпеченні ЄС енергоносіями.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас