Тігіпко вкотре наполягає, що Україна має створити консорціум з управління ГТС разом з "Газпромом" і європейськими компаніями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко вкотре наполягає, що Україна має створити консорціум з управління ГТС разом з "Газпромом" і європейськими компаніями

Енергетика
188
Кандидат на пост Президента України Сергій Тігіпко вкотре наполягає, що Україна має створити консорціум по управлінню газотранспортною системою разом з російським "Газпромом" і європейськими енергокомпаніями. Як повідомили в прес-службі С.Тігіпка, так він прокоментував опубліковану Концепцію розвитку, модернізації та переоснащення ГТС України на 2009-2015 рр. У документі повідомляється, що 80% газоперекачуючих агрегатів компресорних станцій вичерпали термін своєї експлуатації. Це веде до збільшення закупівель технологічного газу. Крім того, стан підземних газосховищ не відповідає вимогам їх експлуатації. Мова йде і про тенденцію зниження обсягів фінансування капітальних і поточних ремонтів ГТС. Орієнтовний обсяг інвестицій в модернізацію ГТС, відповідно до Концепції, складає 2,57 млрд. доларів.
"Мантри керівників України про те, що наша країна - надійний постачальник газу в Європу, вже нікого не переконують", - сказав С.Тігіпко.
"Нам часто доводиться чути з вуст Президента і прем'єр-міністра про те, що Україна - надійний постачальник газу. На жаль, це не так", - сказав він. За словами С.Тігіпка, моральна і фізична зношеність ГТС - це не лише додаткові витрати, які закладаються в собівартість газу для кінцевих споживачів, але і ризик серйозних техногенних аварій.
"Закладена в Концепції оцінка робіт по модернізації, на мій погляд, занижена в три-чотири рази. В усякому разі, навіть цих грошей у "Нафтогазу" сьогодні немає. У цій ситуації єдине правильне рішення - це часткова приватизація ГТС і створення консорціуму по управлінню трубою, учасниками якого разом з Україною будуть "Газпром" і європейські енергокомпанії", - переконаний С.Тігіпко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас