3G-точка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3G-точка

1944
В історії під назвою 3G-2009 поставлено жирну крапку. Але вона не влаштовує ні операторів, ні уряд: після указу президента, який вдруге зупинив процес конверсії, Національна комісія регулювання зв'язку скасувала конкурс в останній день.
Заспокоївшись після зробленої минулого тижня спроби в судовому порядку перенести конкурс, в понеділок учасники ( "Київстар", "МТС-Україна" та "Астеліт") дружно заплатили НКРЗ тендерні гарантії в розмірі 40 млн грн. кожен. Навіть головний винуватець переполоху "Астеліт" поквапився першим повідомити про здійснений платіж, щоб запевнити конкурентів і організаторів в тому, що підписаний Міністерством оборони і НКРЗ документ повністю задовольняє його претензії щодо порядку звільнення частот, які продаються.
Держрегулятор, очевидно, окрилений досягненням всіх домовленостей, навіть вирішив провести безпосередні торги в день розкриття тендерних пропозицій 27 листопада.
Так що позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони в середу стало для зв'язківців повною несподіванкою. Начальник генштабу Збройних сил України Іван Свида вкотре заявив, що схема проведення конверсії частот ставить під загрозу обороноздатність країни. І якщо в жовтні військові не були згодні з фактично безкоштовним переведенням власних засобів навігації та радіорелейного зв'язку в інші хвилі частот, то цього разу вони відмовлялися від запропонованих урядом і необхідних раніше 2,5 млрд грн.
"Спочатку переозброєння, а потім вивільнення", - таким став вердикт РНБО. Радбез мотивувала своє рішення заявами про зниження стійкості системи управління армією, втратою можливості наведення винищувальної авіації і контролю над польотами повітряних суден. Саме до цього, на їх думку, повинна була призвести "необдумана" конверсія, на яку військові погодилися минулого тижня.
Як уже повідомлялося, розпорядження уряду передбачало виплати Міністерству оборони 941,33 млн грн. протягом 2010-2011 рр.. з коштів, виручених від продажу ліцензій, і близько 1,57 млрд грн. у 2012-2014 рр.. - в рамках поточного бюджетного фінансування переозброєння.
Голова НКРЗ Сергій Колобов був вельми здивований подібним резюме. "Якщо б ми провели тендер зараз, то в першому кварталі 2010 року 200 млн грн. вже надійшли б військовим. Мій висновок такий: іншого реального механізму отримати такі асигнування на переозброєння немає, відповідно, питання було не в грошах", - розмірковує він про причини рішення РНБО.
Результати наради не змусили себе довго чекати. Звернення до Президента, його указ про зупинення розпорядження уряду та припис Генпрокуратури про зупинення конкурсу відбулись протягом середи і четверга.
Оператори, мабуть, також до останньої миті не очікували, що на засіданні НКРЗ їм доведеться не торгуватися за довгоочікувану ліцензію, а вислухати вибачення членів комісії, які зупинили тендер.
"Ще вчора ми були налаштовані брати участь і перемагати", - сказав журналістам президент "Київстару" Ігор Литовченко. Вочевидь засмучений був і головний виконавчий директор "Астеліт" Тансу Єен, який мав намір минулого тижня відкласти дату проведення конкурсу. Оператор, який не мав, на відміну від конкурентів, у переліку своїх послуг пропозиції бездротового швидкісного інтернет-доступу, навіть не дивлячись на можливі проблеми з фінансуванням, був одним з найбільш зацікавлених претендентів на ліцензію.
Його основний конкурент - "Київстар" в особі Ігоря Литовченка - виключив ймовірність того, що блокування конкурсу стало результатом кулуарних переговорів одного з учасників.
"Кожен з присутніх сьогодні операторів готовий був розвивати технологію, тому я переконаний, що вони не мають до цього ніякого відношення", - заявив він, відкидаючи підозри від "Астеліт" і МТС.
Директор з корпоративного управління і контролю останнього Олег Проживальський раніше допускав ймовірність блокування конкурсу з боку операторів через неправильність виставленої ліцензії на смугу 25 МГц, отриману раніше "Укртелекомом". Нарікаючи разом з конкурентами, у МТС все ж сподіваються, що питання тендеру буде врегульовано. А поки компанія активно розвиває свою пропозицію бездротового інтернет-доступу на основі CDMA-технології.
Найбільш імовірною причиною зупинки конкурсу в кулуарах називається загострення протистояння між Президентом і прем'єр-міністром. Призупинення розпоряджень уряду з резонансних питань стало звичним заняттям глави держави цієї передвиборної осені. Але і НКРЗ, і учасники тендера сподіваються, що після виборів ситуація покращиться.
"Я думаю, будь-який новий президент чи прем'єр повернеться до цього питання. Але я сумніваюся, що військові в такому випадку отримають хоч щось", - висловився з цього питання Колобов.
За його словами, комісія не має наміру повторно наступати на ті самі граблі і готувати проект третього розпорядження про конверсію. Держрегулятор буде чекати рішення Конституційного суду і, якщо той не побачить у розпорядженні Кабміну порушень Основного Закону, оголосить новий конкурс.
Такий варіант, безумовно, примусить операторів почекати: якщо на відкриття провадження за поданням Президента в КС є 30 днів, то у випадку позитивного для НКРЗ рішення з часу оголошення конкурсу до його фактичного проведення пройде ще два місяці. У вільний час оператори можуть зайнятися вибиванням з комісії своїх тендерних гарантій. На п'ятничному засіданні держрегулятор доручив повернути заставні платежі учасникам, проте приватизація Одеського припортового заводу, яка так і не відбулась, показала, що повернення гарантійних платежів в Україні - дуже непростий процес.
Ігор Бурдига
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас