ФРС переглядає підхід до боротьби з формуванням "бульбашок" на фінринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС переглядає підхід до боротьби з формуванням "бульбашок" на фінринках

Казна та Політика
536
Керівництво Федеральної резервної системи (ФРС) США ще не так давно було впевнене в тому, що нічого не може зробити або не мусить робити в разі появи "бульбашок" на фінансових ринках. Проте зараз глава американського ЦБ Бен Бернанке та інші представники ФРС переглядають цей пасивний підхід, якого вони дотримувалися в останні 10 років, пише газета The Wall Street Journal.
За словами глави ФРС, швидке зростання фінансових ринків, "можливо, є найбільш складною проблемою для монетарної політики в цьому десятилітті".
Керівництво ФРС звикло вважати, що практично нічого не може зробити для того, щоб запобігти розвитку "бульбашок". Перш за все, вважалося, що їх розпізнавання є дуже складним, але навіть у випадку точного визначення прокол "бульбашок" може принести економіці більше шкоди, ніж користі.
Так, наприклад, керівництво ФРС вважало, що підвищення процентних ставок для боротьби з "бульбашками" могло б сповільнити підйом в інших сферах економіки, які інакше залишилися б здоровими.
Основна стратегія ФРС полягала в тому, щоб усувати наслідки розриву "бульбашки", знижуючи процентні ставки, щоб зменшити тиск на економіку і відновити її зростання. Така стратегія була ключовим висновком Б.Бернанке в його роботі на тему боротьби з "бульбашками" як професора Прінстонського університету до вступу на посаду глави ФРС. Цей підхід також схвалював його попередник на посту глави американського ЦБ Алан Грінспен.
Нині представники ФРС визнають, що цей підхід не працював, і намагаються знайти йому альтернативи. Серед методів запобігання розвитку "бульбашок" - використання регулятивних заходів для захисту фінансової системи від надлишкових ризиків і зміна кредитно-грошової політики за рахунок підвищення процентних ставок. Бернанке дотримується ідеї посилення регулювання.
"Найкращим підходом тут, якщо він взагалі можливий, є використання методів контролю і регулювання для того, щоб стримати надмірне прийняття ризиків, а також забезпечити гнучкість системи в разі розриву "бульбашок" у майбутньому", - заявив Б.Бернанке.
Можливість підвищення процентних ставок як спосіб боротьби з "бульбашками" розглядається багатьма експертами як агресивніший і ризикованіший крок. За словами глави ФРБ Філадельфії Чарльза Плоссера, процентні ставки є "дуже грубим інструментом" для запобігання розвитку "бульбашок", оскільки підвищення ставок може "зробити негативний вплив на ціни всіх активів одночасно".
Між тим, аналітики ФРС наполягають, що ЦБ мусить включити можливість зміни процентних ставок в свої плани. Так, управляючий ФРС Кевін Уорш заявив, що американський ЦБ має дотримуватися широких поглядів у пошуку рішень, що стосуються боротьби з "бульбашками", включаючи можливості використання процентних ставок.
Питання про те, чи потрібно і якщо потрібно, то яким чином, боротися з "бульбашками" на фінансових ринках, викликає все більші побоювання, бо зростає вірогідність розвитку нових "бульбашок" на ринках emerging markets і в сировинній сфері.
Вартість золота зросла більш ніж на 50% з початку цього року, підвищення китайського фондового індексу Shanghai Composite перевищило 75%.
"Це дуже небезпечний період, - відзначає колишній член ради керівників ФРС Фредерік Мішкін, який нині є економістом Колумбійського університету. - В тому випадку, якщо з'явиться загроза розростання нових "бульбашок" і ФРС вирішить боротися з ними агресивніше, це може нашкодити і без того слабкій економіці".
Представники ФРС зараз обговорюють відмінності в "бульбашках", прагнучи краще зрозуміти їх природу, щоб прийти до правильного рішення в боротьбі з ними.
Дослідження аналітиків показують, що кредитній кризі передувало значне збільшення обсягу короткострокових запозичень дилерами ринку цінних паперів, включаючи Lehman Brothers і Bear Stearns.
Так, наприклад, обсяг запозичень в рамках операцій РЕПО, коли дилери отримують короткострокові кредити під заставу цінних паперів, зріс більш ніж втричі - до $1,6 трлн в 2008 році в порівнянні з $500 млрд в 2002 році. Підйом котирувань цінних паперів підвищував вартість забезпечення за кредитами і власний капітал компаній. Це підштовхувало їх до нових запозичень. Проте коли цінні папери почали дешевшати, цикл розвернувся у протилежний бік, і почався спад в економіці.
Таким чином, найбільш небезпечним чинником у формуванні "бульбашки" на фінансовому ринку, на думку експертів, може бути не підвищення цін активів, а рівень боргу, який накопичують фінансові інститути в процесі кредитування, що сприяє ще значнішому підвищенню цін на активи. Отже, обмеження рівнів боргу може бути одним із способів запобігання формуванню "бульбашок".
Банківські регулятори в США і Європі, а також в інших регіонах світу також розглядають правила, які вимагатимуть від банків створювати значнішу "подушку ліквідності", щоб утримати їх від дуже агресивного зростання.
Поки ніхто з керівництва ФРС не виступив чітко на користь підвищення ставок для запобігання розвитку чергової "бульбашки", проте ця ідея все серйозніше розглядається представниками ФРС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас