Депутати переглядають валютний прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати переглядають валютний прибуток

Валюта
1991
Лише через день після набуття чинності закону про повернення експортерами валютної виручки в країну протягом 90 днів, депутати запропонували повернути колишній термін - 180 днів. Свою непослідовність вони пояснюють зміною ринкових умов: якщо влітку існував ризик девальвації гривні, то тепер - ревальвації. Парламентарії не сумніваються в ухваленні закону, який також підвищить розмір капіталу нових банків з 75 млн грн. до 120 млн грн., змінить схему реструктуризації позик і вирішить їх дострокове погашення.
Вчора на сайті Верховної Ради було оприлюднено проект закону №5378 депутатів Юрія Полунєєва (БЮТ) і Сергія Клюєва (Партія регіонів), спрямованого "на подолання негативних наслідків фінансової кризи". Документом пропонується внести зміни до закону №1533-VI, згідно із яким термін обов'язкового надходження валютної виручки в країну скорочений з 180 до 90 днів. Цей законопроект, зареєстрований наступного дня після набуття чинності закону №1533-VI- 24 листопада, передбачає повернення до старої норми 180 днів.
Проект закону передбачає збільшення мінімального розміру статутного капіталу банку при реєстрації установи з 75 млн грн. до 120 млн грн. (до ухвалення закону №1533-VI - 10 млн євро). Документом пропонується дозволити банкам реструктуризувати кредити, видані у будь-який час, а не лише до 1 жовтня 2008 року, не обмежуючи термін реструктуризації 31 грудня 2010 року. Крім того, реструктуризувати можна буде позики на суму не більше 1 млн грн., у тому числі деноміновані в іноземній валюті, без прив'язки до докризового курсу гривні.
Депутати також запропонували скасувати заборону на дострокове повернення раніше узятих українськими фізичними і юридичними особами позик і заборонити включати до 2012 року в регулятивний капітал субординовані кредити на суму не більше 100% основного капіталу установи. При цьому скасовується норма про те, що іноземні інвестиції в грошовій формі можуть здійснюватися в Україні лише в національній валюті.
Необхідність таких змін в пояснювальній записці до законопроекту аргументується тим, що деякі норми закону №1533-VI "втратили свою актуальність і на сьогоднішньому етапі можуть мати негативну дію". Вчора Полунєєв і Клюєв були недоступні для коментарів. Непослідовність парламентаріїв депутат Василь Горбаль (Партія регіонів) пояснив "попередньою домовленістю в комітеті". "При голосуванні за закон ("1533-VI) вносилось багато об'ємних поправок, які могли затягнути процес його прийняття. Тоді було прийнято компромісне рішення - як тільки закон буде підписаний, навздогін ми відправимо поправки, які були напрацьовані до другого читання, - сказав пан Горбаль. - Тобто найбільш резонансні речі були із законопроекту вилучені, аби не загальмувати процес".
Закон №1533-VI був прийнятий ще 23 червня, але його довго не направляли на підпис президентові, тому 23 жовтня його прийняли повторно. За цей час побоювання девальвації гривні змінилися очікуваннями ревальвації, що і спонукало збільшити термін повернення валютної виручки, пояснив депутат Сергій Терьохін. "Якщо поглянути на структуру неторговельного обміну, то коли почалася криза, люди стали масово виводити гроші. Коли вони стали повертати, обмежувати вже нічого", - сказав він. Вже сьогодні комітет Ради з питань фінансів і банківської діяльності має намір затвердити законопроект №5378. До другого читання обов'язкове надходження валютної виручки і зовсім може бути скасоване. "Структура українського експорту така, що постачання низки товарів не передбачає негайної оплати, - підкреслив Сергій Терьохін. - Наприклад, придбання військового устаткування потрібно заохочувати товарними кредитами, а авіаційні турбіни встановлюються до їх оплати. Такі постачання із Запоріжжя йдуть до Бразилії, центральної Африки, арабських країн, і потрібно чекати один-три роки, поки їх сплатять".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас