Молоку порахували мінімум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молоку порахували мінімум

Аграрний ринок
614
Уряд визначив мінімальні ціни на продукцію тваринництва, які стануть орієнтиром для галузі наступного року. Рівень мінімальної ціни приблизно відповідає собівартості, а ціна продажу на ринку по деяких позиціях вища на третину.
Кабмін встановив мінімальні ціни на молоко, м'ясо великої рогатої худоби, свинину і шерсть на наступний календарний рік. Мінімально допустимий рівень ціни молока екстра або молока вищого сорту, в 2010 р. складе 2,6 тис. грн. за 1 т, першого сорту - 2,5 тис. грн. за 1 т, другого сорту - 2,12 тис. грн. за 1 т. Мінімальна ціна м'яса великої рогатої худоби (ВРХ) визначена на рівні 13,35 тис. грн. за 1 т, свинини - 12,3 тис. грн. за 1 т, мінімальна ціна шерсті - 21 тис. грн. за 1 т. Всі ціни - без врахування ПДВ.
Мінімальні ціни, затверджені урядом, необхідні для врегулювання галузі і визначення рівня держпідтримки, що особливо актуально в період затвердження держбюджету і боротьби за фінансування між галузями. Іван Петренко, заступник глави асоціації "Тваринпром", відзначає, що розрахункові цифри фактично відповідають собівартості. "А за собівартістю ніхто не продає, інакше - в чому сенс бізнесу? Отже, ці ціни не впливатимуть на ринок і на виробника, - відзначає пан Петренко. - Ринкова ціна свинини буде на 20-30% вища, свинина не може продаватися дешевше, враховуючи витрати виробників, зокрема кредитні ставки на рівні 30%". "Ці ціни враховуватимуться для розрахунку дотацій і послужать орієнтиром: у випадку падіння цін на ринку нижче затвердженого рівня мають бути вжиті урядові заходи", - кажуть фахівці.
В молочній галузі середні ринкові ціни на сьогоднішній день в основному також перевищують мінімальний рівень, встановлений урядом. Максимум, що досяг 3,4 грн. за 1 л, на сьогоднішній день платять за високоякісне молоко експортоорієнтовані компанії (великі виробники сирів, які поставляють свою продукцію на ринки Росії та Казахстану). Але у деяких регіонах ціна молока прямує до мінімальної. "Ціна на молоко в деяких центральних областях в порівнянні з початком осені істотно не змінилася і складає 2,40 грн. за 1 л молока вищого сорту. При цьому в західних регіонах, незважаючи на поступове підвищення ціни на молоко, ціни залишаються найнижчими і в середньому досягають 2,20 грн. за 1 л", - пояснює експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Інна Іллєнко.
Зростання ціни на молоко дозволяє передбачити зменшення пропозиції продукту в принципі, а також сезонне зниження виробництва в холодний час року. До кінця 2009 р. учасники ринку готують зростання ціни на молочну сировину ще мінімум на 15%. Наступного року чекати обвалу цін до рівня нижче мінімального також не доводиться - зростанню ціни на молоко сприяє скорочення пропозиції у зв'язку зі зменшенням поголів'я ВРХ. За даними Держкомстату, виробництво молока зменшується приблизно на 1 тис. т щороку, а виробництво якісної сировини залишається набагато нижчим від потреби галузі.
Встановлені урядом ціни також стануть тим рівнем, від якого відштовхуватимуться чиновники у випадку, якщо буде введено адміністрування закупівельних цін, - така можливість розглядається фахівцями в Мінагро та інших відомствах.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас