Шотландія хоче незалежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шотландія хоче незалежності

Казна та Політика
2081
Шотландський уряд у День святого Андрія, покровителя Шотландії, опублікувала "Білу книгу", в якій пропонує рівно через рік, 30 листопада 2010 р., провести референдум з питання отримання Шотландією незалежності.
Уряд Шотландії запропонував чотири варіанти конституційного майбутнього Шотландії: збереження статус-кво; надання Шотландії обмеженого кола додаткових повноважень відповідно до рекомендацій Кальманівської комісії; максимальна передача влади, або широка фінансова автономія з усіх питань, за винятком зовнішньої політики та оборони, і нарешті, повна державна незалежність від Великобританії.
"Настав час людям самим висловити свою думку про майбутнє Шотландії. Суперечки більше не стосуються питання, будуть зміни чи ні. Вони стосуються того, якими будуть ці зміни. Доти, доки ми не зможемо мати у своєму розпорядженні всі економічні та фінансові важелі, які є в інших урядів світу, Шотландія завжди буде знаходитися в невигідному становищі", - говорить перший міністр Шотландії, лідер Шотландської національної партії (SNP) Алекс Салмонд.
Шотландські політики обіцяють зберегти подвійне громадянство (шотландське і британське). За їхнім задумом, незалежна Шотландія на початковому етапі не відмовлятиметься від фунта стерлінгів і навіть відсоткові ставки буде встановлювати Банк Англії. "Разом з незалежністю повинні бути міцні зв'язки з Об'єднаним Королівством та королевою. Вона може стати і главою держави. Але країна сама буде контролювати свої фінанси і представляти себе на міжнародних форумах", - говорить Алекс Салмонд.
Наразі Шотландія вже має спеціальні права, яких не мають інші члени королівства. Діяльність парламенту Шотландії була відновлена в 1999 р. Шотландський уряд може варіювати прибутковий податок у межах 3% (базова ставка в Британії 22%) і змінювати податок на комерційну нерухомість.
Шотландія має в своєму розпорядженні права законотворчості в таких сферах як юстиція, охорона здоров'я та освіта. Автономія в галузі освіти та охорони здоров'я використовується для скасування плати за навчання в університетах та для безкоштовного догляду за людьми похилого віку. У Шотландії заборонено полювання і здійснюється земельна реформа, що обмежує велике "феодальне" землеволодіння.
Правляча Шотландська національна партія отримала перемогу на виборах до парламенту Шотландії в 2007 р. на хвилі зростання патріотичних настроїв. Проведення референдуму з питання про незалежність Шотландії було основним пунктом передвиборної програми партії. Однак депутати від SNP займають лише 47 місць у парламенті Шотландії.
І для прийняття законопроекту про референдум уряду знадобиться підтримка партії зелених, а також уряду необхідно залучити на свій бік як мінімум 16 депутатів від трьох найбільших опозиційних партій. У той же час шотландські лейбористи, консерватори та ліберал-демократи виступають проти референдуму і відокремлення від Великобританії.
Єдності в питанні отримання незалежності немає і серед самих жителів Шотландії. За даними дослідження, проведеного BBC в кінці червня, 38% опитаних шотландців заявили, що проголосували б за незалежність Шотландії.
Однак лише 10% вважають, що в найближчі 20 років Шотландія все-таки стане незалежною, 28% вважають, що таке навряд чи станеться. Тільки 22% респондентів хочуть, щоб Шотландія залишилася частиною Великобританії на нинішніх умовах. На підтримку проведення референдуму висловилися 58% опитаних.
Найважливіший ресурс Шотландії - нафта, що видобувається на шельфі Північного моря. Прибутки від нафти становлять 13% ВВП Шотландії і 4% ВВП Великобританії. Згідно з даними університету в Абердині, приблизно 90% податкових надходжень від розробки та реалізації ресурсів Північного моря, починаючи з 1980 р., отримані з джерел в шотландському секторі шельфу. Ресурси Північного моря принесли британському міністерству фінансів 269 млрд. фунтів стерлінгів при цінах 2008 р.
Представники Шотландської національної партії йшли в парламент з гаслом: "Це наша нафта". Вони стверджували, що незалежна Шотландія може приєднатися до північної "віхи процвітання", посилалася на успішних сусідів: Норвегію на сході, Ірландію на заході та Ісландію на півночі, які до кризи займали місця в першій десятці індексу розвитку людського потенціалу ООН.
У той же час оглядач британської газети Daily Telegraph Геральд Уорнер стверджує, що ідея про те, що економіку Шотландії утримує нафта, - це міф. На його думку, домовитися про незалежність Шотландія зможе не раніше 2015 р., тоді як після 2020 р. нафтовий потік вичерпається до мінімуму. "Тобто нафтові прибутки за п'ять років мають на століття вперед забезпечити шотландцям той рівень життя, до якого вони звикли?" - задається питанням Ворнер.
Британський уряд також взявся агітувати проти незалежності Шотландії. Міністр у справах Шотландії Джим Мерфі заявив, що створення окремої шотландської системи оподаткування потребує значних витрат і не принесе ніяких вигод.
Управління у справах Шотландії, що входить до складу британського Міністерства юстиції, 18 листопада опублікувало доповідь "Податкове адміністрування та конституційні зміни в Шотландії". Відповідно до доповіді, витрати шотландських компаній, пов'язані з виконанням податкових зобов'язань, зростуть вдвічі і перевищать 1 млрд. фунтів стерлінгів.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас