Дубаї не втягнув світ у нову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубаї не втягнув світ у нову кризу

Казна та Політика
1388
Компанія Dubai World з емірату Дубаї оголосила, що почала конструктивні переговори з банками з приводу реструктуризації $26 млрд. боргу, у тому числі зобов'язань підрозділів Nakheel World і Limitless World. Заборгованість інших дочірніх компаній обговорюватися не буде, оскільки ці компанії "Знаходяться на міцній фінансовій основі". Dubai World прагне відстрочити погашення близько половини свого боргу обсягом $59 млрд. до 30 травня 2010 р.
Раніше влада Дубаї заявила, що вона не має наміру виступити гарантом з боргів Dubai World. "Кредитори вважають, що Dubai World відноситься до уряду Дубаї. Це не так. Кредитори повинні нести частину відповідальності за їхні рішення давати гроші компаніям", - заявив генеральний директор департаменту фінансів Дубаї Абдель Рахман Салех. За його словами, Dubai World отримував кредити "під проекти, а не під урядові гарантії". Не дивлячись на цю заяву, повідомлення Dubai World про початок реструктуризації боргів виявилося досить, аби заспокоїти інвесторів.
Очікується, що банки Абу-Дабі і Дубаї відкриють кредитну лінію для Dubai World на $24,27 млрд. разом з можливостями запозичення на ринку іноземного кредитування. Уряд емірату Абу-Дабі повідомив, що допоможе Дубаї розрахуватись зі своїми боргами. "Ми розглянемо всі зобов'язання Дубаї і будемо підходити до кожного з них індивідуально. Частина боргів Дубаї не є державними. Ми самі обиратимемо ті випадки, коли може бути надана держпідтримка, а також її форму", - заявило офіційне джерело в Абу-Дабі агентству Reuters.
Центральний банк ОАЕ повідомив про відкриття кредитної лінії, яка надасть банкам в Дубаї додаткові фінансові ресурси. Нова кредитна лінія буде доступна всім банкам ОАЕ, а також іноземним банкам, що діють в цій країні. Згідно із заявою, центробанк відкриває "спеціальний додатковий механізм ліквідності, пов'язаний з поточними рахунками", причому кредитування здійснюватиметься за ставкою, котра на 50 базисних пунктів перевищує тримісячну ставку міжбанківського кредитування ОАЕ (EIBOR). Центробанк стверджує, що в цілому банківська система в порівнянні з минулим роком оздоровилася, а рівень ліквідності в ній підвищився.
Однак повідомлення про реструктуризацію не змогли запобігти падінню вартості активів в регіоні Перської затоки. Фондові індекси еміратів Дубаї, Абу-Дабі, а також королівства Катар впали на 3,6%, 5,6% і 8% відповідно. А за підсумками понеділка показники в Аду-Дабі і Дубаї знизилися на 8,3% і 7,3%, що стало найзначнішим падінням за 12 місяців. Водночас найбільші європейські біржі почали роботу з невеликого зростання основних котирувань. Тобто інвестори упевнені в тому, що нинішня фінансова криза довкола Dubai World не становить системної загрози для світової економіки.
Учасники фінансового ринку схвалюють плани з реструктуризації боргів Dubai World. На думку Мардіга Халаджана, директора-розпорядника банківського відділу Moody’s в еміраті, реструктуризація боргів і можливість пов'язаних з ними дефолтів може знизити кредитні рейтинги банків ОАЕ. Запропонований Dubai World план реструктуризації додав оптимізму місцевим інвесторам і заспокоїв аналітиків. "Це розсіює побоювання, пов'язані з можливістю тотального дефолту економіки емірату", - заявив виконавчий директор Gulfmena Alternative Investments Хассейм Арабі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас