"Надра Банк" відстрочив євробонди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Надра Банк" відстрочив євробонди

Валюта
1469
"24 листопада "Надра Банк" домовився і підписав відповідні документи про умови. В результаті переговорів з ключовими власниками єврооблігацій були досягнуті домовленості про умови і терміни проведення реструктуризації", - повідомив вчора банк.
Ці папери були розміщені в 2008 р. і повинні виплачуватись у 2010 р. У листі "Надра Банку" вказано, що власники євробондів частково отримають виплату, частково спишуть борг, а останню його частину обміняють на нові облігації з тривалим терміном погашення з певним пільговим періодом. Радником в угоді виступив інвестбанк UBS.
"Для закінчення процесу реструктуризації зовнішньої заборгованості "Надра Банку" залишилось досягти домовленості з комітетом кредиторів", - говориться в листі банку.
Це вже друге повідомлення про успішне завершення переговорів з власниками євробондів банку. 11 листопада про це вперше повідомив заступник голови НБУ Володимир Кротюк. "За останні кілька тижнів вже реструктуризовано єврооблігації на $175 млн. Є надія, що банк рекапіталізує держава. Ми вважаємо, що до кінця цього місяця реструктуризація буде завершена", - сказав він тоді.
Не дивлячись на дві заяви, вчора джерелу в НБУ було важко сказати, чи реально сталася реструктуризація. "Не знаю. Можливо, реально. Документів ми доки не бачили", - сказав він. Зате чиновник уточнив, що зовнішні борги реструктуризовано далеко не в повному обсязі. Її загальний обсяг становить, за різними оцінками, $800-900 млн. За умовами, які висунув Кабмін для рекапіталізації, щодо всіх цих боргів банк мав домовитися про реструктуризацію.
Спеціально для цих цілей в липні була сформована рада кредиторів. Її членами стали сім найбільших кредиторів з майже 70: Commerzbank AG, Fortis Bank Nederland NV, Cooperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A. (Rabobank) і Standard Bank Plc як головні банки і Cargill Financial Services International, NLB Interfinanz, OTP Bank.
На яку суму з ними вдалось домовитись, досі невідомо. В кінці серпня перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що зовнішня заборгованість "Надра Банку" реструктуризована на суму $116 млн. А 11 листопада Кротюк, окрім євробондів, відзначив, що борг перед експортно-кредитними агентствами реструктуризовано на $74 млн.
17 листопада директор департаменту з участі держави в капіталізації банків Міністерства фінансів України Теймур Багіров повідомив, що рішення щодо рекапіталізації "Надра Банку" доки немає. Він пояснив, що банк не встиг до 15 листопада домовитися з власниками зовнішнього боргу про реструктуризацію. Судячи з того, що Мінфін був готовий розглядати питання про рекапіталізацію "Надра Банку" за умови вирішення долі 75% зовнішнього боргу, цей відсоток також не досягнутий.
За словами джерела в НБУ, переговори з кредиторами можуть бути не єдиним каменем спотикання. "Реструктуризація - це ще далеко не все", - сказав він, не пояснивши, що мається на увазі. Цілком можливо, що мається на увазі невирішений конфлікт довкола структури власності банку. До цих пір не відомо, який результат суперечки в Лондонському суді довкола 51% акцій банку. Однією зі сторін суперечки нібито є Дмитро Фірташ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас