Порушуючи кордони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порушуючи кордони

1612
У ніч з 25 на 26 листопада під час перетину російсько-українського кордону було вбито Олександра Якименка - громадянин України, який мешкав у прикордонному з Росією районі. Президент України висловив стурбованість подією, адже це далеко не перший випадок застосування зброї на російсько-українському кордоні.
"Україна розраховує на оперативне та об'єктивне розслідування компетентними органами Російської Федерації всіх обставин інциденту. В першу чергу - доцільності застосування зброї як засобу припинення правопорушень", - йдеться в поширеній прес-службою Ющенка заяві. Більше того, те, що сталося, спонукало президента вкотре заявити про необхідність демаркації кордону з Росією: "Потрібно здійснити найближчим часом практичні кроки зі створення спільної демаркаційної комісії та здійснення демаркації", - зазначив Ющенко у своїй заяві.
Неспокійний кордон
Олександр Якименко був убитий попереджувальним пострілом - така версія того, що сталося, російських прикордонників. Біла "Нива", на якій їхав українець, не зупинилася на їх вимогу, і прикордонники були змушені відкрити попереджувальний вогонь. Автомобіль привернув увагу прикордонників тому, що він намагався в обхід контрольно-пропускного пункту "Волочанськ", полями, потрапити з Харківської області України до Бєлгородської Росії. За словами російської сторони, убитий українець неодноразово притягувався як російською, так і українською стороною за порушення кордону. Російські прикордонники виявили і контрабанду. Про що конкретно йдеться - ніде не повідомляється, відомо лише, що йдеться про обладнання для плавзасобів. "Зараз ми не можемо оцінити ні вартість контрабанди, ні характер ушкоджень загиблого", - передає "Комерсант" слова прес-секретаря начальника Харківського прикордонного загону Дмитра Горкольцева.
Для багатьох росіян і українців, що проживають в Харківській і Бєлгородській областях, інцидент став шоком. Між цими двома областями традиційно тісні відносини. Для багатьох жителів Бєлгорода поїздка на вихідних у Харків за покупками є буденним заняттям. А для харківської молоді не проблема з'їздити на виступ музичної групи в Бєлгород. Інцидент на кордоні може порушити тісні відносини двох прикордонних областей.
Ось і губернатор Бєлгородської області Євген Савченко стурбований вбивством українця: "Зі скорботою дізнався про трагічну загибель громадянина України, жителя Харківської області, що сталась 26 листопада 2009 на російсько-українському кордоні. Незважаючи на формальну законність дій російських прикордонників, вважаю, що вжиті заходи були вочевидь перевищеними", - йдеться в його телеграмі, відправленій голові Харківської облдержадміністрації Арсену Авакову. ФСБ, до структури якої входять прикордонні війська, навпаки вважає, що прикордонники діяли правомірно.
Але не всі люди в погонах в Росії впевнені в правильності дій стражів кордону. Стріляти було не можна ні в якому разі. Є тисяча й один спосіб зупинити порушника при перетині кордону: наздогнати на бронетранспортері, перекрити йому дорогу, використовувати вертоліт, спустити на нього натренованих собак і т.д. Але не це головне. Головне полягає в тому, які причинно-наслідкові зв'язки, що призвели до цього інциденту. Я їх бачу два. Перший - безвідповідальна поведінка прикордонників, які почали стріляти в представника братнього народу. Це неприпустимо. І винні в цьому всі прикордонні сили - від командувача до того солдата, який відкрив стрілянину. Вони, мабуть, не розуміють до кінця, що це особливий кордон, де братовбивства не повинно бути ні під яким приводом. Генерали-прикордонники відповідним чином не орієнтували своїх підлеглих, а ті над цим питанням не замислювалися, а просто діяли за статутом - сліпо, тупо, як написано", - передає російська "Независимая газета" слова генерала спецслужб, який побажав залишитися неназваним. У будь-якому випадку - те, що відбулося, поставило під сумнів добросусідський характер відносин двох держав.
Лінія ненависті
Російсько-український кордон давно вже став притчею во язиціх. Відрізок території довжиною близько 2295 кілометрів не перший рік згадується у новинах. Жителі прикордонних територій, які до 1991 року жили в одній державі, відразу виявилися розділені невидимою, але досить відчутною лінією. У деяких місцях кордон проходить серединою населеного пункту, і жителі, і навіть родичі перетинають його кілька разів на день.
Економічна криза, що ускладнила ситуацію, в неспокійних прикордонних регіонах, з кожним днем штовхає все більшу кількість людей шукати собі джерело заробітку у сфері, далекій від легальної. Контрабанда на російсько-українському кордоні - явище буденне. Різниця цін у двох державах штовхає людей на справді зміїну спритність. Так, Сергій Попов, начальник служби прикордонного управління ФСБ Ростовської області, під час радіомосту між Ростовською та Луганською областю навів такий приклад: "З'являються такі технології, як прокладання труб для перекачування нафтопродуктів під землею на відстань до 700 м на глибині до 10 м, за допомогою землерийної техніки. Тільки за минулий рік було ліквідовано 32 такі нелегальні трубопроводи, а цього року - вже 12". Близькість України до ЄС зумовила потоки не тільки контрабандистів, але і нелегалів, які бажають знайти в Європі нову батьківщину. Однак є і контрабандисти "мимоволі" - досі російсько-український кордон не демарковано, а значить, чоловік, який вирішив перевезти товар з одного прикордонного району в інший, може навіть не знати про те, що порушив кордон - адже він досі чітко не встановлений.
Але чи виняткові ці проблеми для російсько-українського кордону? В Україні є місця і ще більш неспокійні - словацько-український чи польсько-український кордон, де не раз ловили як охочих нелегально потрапити до Європи, так і контрабандистів, в т.ч. тютюну та алкоголю. Проблема з російсько-українським кордоном полягає в іншому - тільки тут вбивають людей.
Те, що сталося - результат багато в чому і державної пропаганди. "Випадок, коли росіяни починають вбивати своїх родичів, є незвичайним. Нам давно нав'язують сценарій загострення відносин з Україною і на господарському, і на політичному рівнях. А тепер ми бачимо деякі рухи, які сприяють можливості виникнення військового конфлікту. Якщо це станеться, то наслідки можуть бути дуже важкими для обох сторін", - коментує "Независимой газете" "україно-російський інцидент" Леонід Івашов, президент Академії геополітичних наук, генерал-полковник запасу. Івашов відомий у російських експертних колах як людина з "імперськими" поглядами. Але навіть якщо він критикує інформаційну політику Росії, це вже є показником її повної ненормальності. За останні роки в свідомості російських громадян українці перетворилися з братів на злих ворогів. Вже не перший рік опитування, проведені Всеросійським центром вивчення громадської думки, свідчать, що Україна знаходиться в трійці країн, які росіяни вважають вороже налаштованими до Росії. Крім України сюди ще входять США і Грузія.
З іншого боку, дехто з українських політиків побоюється, що смерть на україно-російському кордоні може бути використана в пропаганді антиросійських настроїв і в українському суспільстві. "Президент Ющенко і його прибічники, перш за все СБУ, яка стала суто антиросійською ідеологічною організацією, скористаються цим трагічним фактом для погіршення російсько-українських відносин", - заявив "Комерсанту" лідер кримських комуністів Леонід Грач. Військові ж фахівці прямо заявляють, що цей інцидент - ніщо інше, як провокація. Прикладів подібних провокацій в історії чимало; класичний приклад - постріли на німецько-польському кордоні, які ознаменували початок Другої світової війни. Війна в Афганістані теж починалася з прикордонної стрілянини. Не можна тут не згадати і загострення на грузино-осетинському кордоні перед серпневою війною.
Можливо, саме тому Ющенко занепокоївся демаркацією кордону з Росією. Напруженість у російському та українському суспільстві велика, а вбивства на кордоні лише підсилять зростання антиукраїнських і антиросійських настроїв в двох країнах. "Такі факти переконливо доводять, що затягування з демаркацією українсько-російського кордону вже неприпустиме. Адже, з одного боку, лунають заяви про відсутність потреби в кордонах між братніми народами, з іншого - до представників братнього народу застосовується зброя", - йдеться на сайті президента України.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас