ВР подолала вето на закон про організацію і порядок своєї діяльності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР подолала вето на закон про організацію і порядок своєї діяльності

Казна та Політика
500
Парламент України подолав вето Президента України Віктора Ющенка на закон "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України". За відповідне рішення проголосували 384 депутати із 442 зареєстрованих в залі.
За пропозицію Ющенка відхилити закон проголосували 33 депутати із 437 зареєстрованих в залі.
Згідно із документом, організація і порядок діяльності ВР встановлюються Конституцією України, законами України про статус народних депутатів України, про комітети парламенту, про тимчасові спеціальні і тимчасові слідчі комісії ВР, іншими законами України і регламентом парламенту. Порядок роботи ВР встановлюється Конституцією і регламентом парламенту. ВР відповідно до Конституції приймає свій регламент - спеціальний акт, яким встановлюються парламентські правила і процедури здійснення парламентом конституційних повноважень на виконання відповідної законодавчої, засновницької, контрольної або іншої функції.
ВР сьогодні також скасувала закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України". За пропозицію бюджетного комітету перенести повторний розгляд нової редакції кодексу на VI сесію проголосували 205 депутатів з 438 зареєстрованих у залі. За подолання вето Президента України Віктора Ющенка на цей закон проголосували 199 депутатів з 438 зареєстрованих в залі. Таким чином закон вважається скасованим.
Нагадаємо, цей закон був ухвалений Верховною Радою 23 червня. Нова редакція Бюджетного кодексу передбачала формульну систему трансфертних взаємин між державним і більш ніж 12 тис. місцевих бюджетів. Проте, 20 липня Президент наклав вето на нову редакцію Бюджетного кодексу. Зокрема, глава держави підкреслював, що 12 тис. місцевих бюджетів не зможуть бути підготовлені статистично, що призведе до низки прорахунків. Крім того, в Секретаріаті президента заявляли про те, що реалізація цього кодексу на практиці можлива лише через ручне управління з боку Кабміну і Мінфіну.
На розгляд парламентаріїв в другому читанні також сьогодні пропонується законопроект про внесення змін до закону України про держреєстр виборців. Ще нардепи планують внести зміни до закону про вибори Президента України, у зв'язку з рішенням Конституційного суду від 19 жовтня 2009 р. про визнання неконституційними низки положень закону про вибори Президента України. Розглянуть депутати і пропозиції Президента України до законопроектів про держбюджет України на 2009 р. і про ставки акцизного збору на тютюнові вироби.
Депутати в повторному читанні планують проаналізувати законопроект про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські препарати і вироби медпризначення, який повернув до ВР Президент України. Окрім цього, парламент України також розгляне питання про держпідтримку дитячих центрів "Артек" і "Молода гвардія".
Нагадаємо, 27 листопада голова КСУ Андрій Стрижак оприлюднив рішення КСУ про неконституційність закону України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" від 4 вересня 2008 р. і регламенту ВР від 19 вересня 2008 р. Відповідне подання подавав Президент України Віктор Ющенко.
Закон України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України" був прийнятий Верховною Радою України 8 квітня 2008 р. 23 квітня 2008 р. закон був повернений від Президента України з пропозицією відхилити його, оскільки, на думку Президента вказаний закон містить норми, що порушують Конституцію України і не враховують рішення КСУ від 1 квітня 2008 року № 4-рп/2008. ВР 4 вересня 2008 р. повторно ухвалила вказаний закон з подоланням вето Президента України. Закон був направлений на підпис Президента України 8 вересня 2008 р.
Однак, 18 вересня 2008 р. Президент України знову повернув до парламенту вказаний закон без підпису з мотивів присвоєння йому нового номера і нової дати його прийняття. Це, як повідомляє інформаційне управління апарату ВР, не виходить із статті 94 Конституції України і рішення КСУ від 7 липня 1998 року № 11-рп/98 не є підставою для повторного вето.
Разом з тим, 3 лютого 2009 р. ВР повторно розглянула пропозиції Президента України до цього закону і рішенням, прийнятим 393 голосами народних депутатів України, повторно подолала вето Президента України. 4 лютого 2009 р. закон був направлений на підпис Президента України. 13 лютого 2009 р. Президент України повернув закон "Про організацію і порядок діяльності ВР" до парламенту без свого підпису з пропозицією опублікувати його за підписом голови Верховної Ради відповідно до частини четвертої статті 94 Конституції України. Закон був офіційно оприлюднений на сайті Верховної Ради та опублікований в газеті "Голос України" та інших друкованих засобах масової інформації за підписом Арсенія Яценюка, що обіймав посаду голови Верховної Ради України на час ухвалення цього закону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас