НБУ підім'яв курс під себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підім'яв курс під себе

Валюта
5026
Національний банк минулого тижня взяв валютний ринок під особистий контроль. Регулятор більше не намагався вказувати фінансистам, як розраховувати готівкові курси, а заявив, що буде це робити сам. Банкам залишиться лише працювати у зазначеному курсовому коридорі, який їм щодня доведуть до відома.
Нова валютна вимога стосуватиметься вітчизняних фінустанов, які хоч раз позичали в центробанку гроші, - це близько ста банків. Тих, хто не виконуватиме ці норми, регулятор обіцяє карати застосуванням відповідних заходів.
26 листопада НБУ розіслав банківській системі лист, яким зобов'язав банки, які отримали від нього кредитну підтримку, утримувати готівкові курси гривні до інвалют на рівні, зазначеному регулятором. Починаючи з минулого четверга центробанк щодня розсилає "свої" курси для обмінників. "Невиконання цієї вимоги буде розглядатися НБУ як підстава для застосування відповідних заходів впливу", - говорилося в листі Нацбанку № 13-121/7672-21982.
За словами фінансистів, за новими правилами сьогодні працюють чи не всі українські банки, оскільки рефінансування і стабілізаційні кредити від НБУ отримували майже всі фінустанови країни. Найактивніше нацбанківські кошти виділялися на початку року: у січні їх дали 44 банкам із 185, що працюють в Україні, у лютому - 83, у березні - 56.
"Нові вимоги практично повністю ставлять валютний ринок під контроль регулятора і виключають найближчим часом серйозні коливання готівкових курсів", - прокоментував інновації начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" Едуард Назаренко.
Ці обмеження, на думку експертів, в першу чергу спрямовані на стримування активних спекуляцій, що мали місце в першій половині листопада. Минулого тижня готівкові курси коливалися в звичному коридорі: долар купували за 7,93-8 грн., Продавали за 8,04-8,05 грн. Після зниження його курсу на міжбанку в обмінниках він, в порівнянні з попереднім тижнем, подешевшав на 8-10 коп. У минулий понеділок безготівкові торги стартували з позначки 8,01 грн. / $, А до четверга відкотилися до 7,98 грн. / $. Фінансисти стверджують, що котирування могли просісти ще сильніше, якби 26 листопада НБУ не вийшов на міжбанк з купівлею американської валюти.
"Офіційної інформації про те, скільки саме її придбав регулятор, поки немає, думаю, йшлось про $20-30 млн. Деякі клієнти прагнули до продажу валюти за 7,98 грн ./$", - розповів заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Фінансисти назвали відразу декілька причин збільшення обсягів продажу долара на міжбанку і, як наслідок, зміцнення його курсу. "В кінці місяця експортери завжди продають валюту, щоб розрахуватися за гривневими боргами (в першу чергу за кредитами). У листопаді це найактивніше робили металурги. До того ж під вибори було заведено близько $1 млрд, які зараз продаються частинами", - розповів "ДС" радник голови правління АБ "Укргазбанк" Олександр Охріменко.
"За останні два тижні на міжбанку продано близько $500 млн. з коштів, які прийшли для фінансування передвиборної кампанії", - доповнила його аналітик фінансової компанії "Фактор" Наталя Щербатюк. Крім усього іншого, стримуючим чинником для спекулянтів, які вже неодноразово зміцнювали курс гривні, аби задешево скупити долар, стала відсутність вільної гривні. За даними НБУ, 23-24 листопада він продав семи банкам свої депозитні сертифікати на 287 млн грн., а 25-26 листопада - 13 фінустановам на 1,015 млрд грн. "За день центробанк продає депозитні сертифікати, вилучаючи з ринку зайву гривню, пропонуючи термін від двох-трьох днів до одного-трьох місяців.
Зайва ліквідність на ринку є, просто вона розподілена нерівномірно. При замороженому кредитуванні сертифікати НБУ для банків, які купаються в ліквідності, на сьогодні чи не єдина можливість раціонального використання тимчасово вільних коштів", - розповів начальник управління казначейських операцій Platinum Bank Юрій Сердюк.
На цьому тижні ситуація на валютному ринку буде залежати в першу чергу від НАК "Нафтогаз", який повинен здійснити черговий платіж за російський газ - близько $500 млн. "Якщо НАК під цю проплату буде купувати долар на міжбанку, то його курс буде зростати: коливання можуть відбуватися в межах 20 копійок.
Якщо ж "Нафтогаз" купить необхідну валюту безпосередньо в Нацбанку або отримає з кредиту МВФ, цей платіж ніяк не позначиться на курсі", - запевнив Антон Стадник. "Котирування на міжбанку можуть закріпитися на рівні, близькому до 8 грн. / $", - зазначив у розмові начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин.
"Після виходу НБУ з купівлею долара за 7,98 грн. з'явився орієнтир для учасників ринку. Цілком імовірно, що міжбанк стабілізується поблизку позначки 8 грн ./$", - доповнює його директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар. Опитані фінансисти впевнені, що якщо вартість долара почне опускатися нижче 8 грн. / $, то Нацбанк знову викупить надлишок американської валюти.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас