До списку компаній світу із системними ризиками увійшло 30 фінансових груп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До списку компаній світу із системними ризиками увійшло 30 фінансових груп

Казна та Політика
1312
Регулятори підготували список світових фінансових установ, які підпадають під транснаціональний нагляд, оскільки вони є системоформуючими і можуть створювати системні ризики. Перелік був підготовлений за ініціативою і під керівництвом Ради з фінансової стабільності.
Як стало відомо Financial Times з інформованих джерел, до списку увійшли 30 фінансових груп: 6 страхових компаній і 24 банки з Великобританії та інших країн Європи, Японії і Північної Америки. Перелік поки не був опублікований офіційно.
Страхові компанії включають французьку Axa, нідерландську Aegon, німецьку Allianz, британську Aviva, швейцарські Zurich Financial і Swiss Re. Страховики можуть створювати системні ризики для фінансового сектора за рахунок роздутих кредитних підрозділів (як в Aviva) або складних програм фінансового інжинерингу (Swiss Re).
В минулому році американська страхова група AIG, яка мала всі шанси збанкрутувати коли б не втручання держави, виявилася істотним ризиком для фінансової системи, не в останню чергу через диверсифікацію її діяльності і роботу зі складними фінансовими продуктами.
Як і чекали експерти, в списку виявилися також багато крупних транснаціональних банків: 5 американських (Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch і Citigroup), канадський Royal Bank of Canada, 4 британських (HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland і Standard Chartered), 2 швейцарських (UBS і Credit Suisse), 2 французьких (Societe Generale і BNP Paribas), 2 іспанських (Santander і BBVA), 4 японських (Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura, Mitsubishi UFJ), 2 італійських (UniCredit і Banca Intesa), німецький Deutsche Bank і нідерландська банківсько-страхова група ING.
Влітку Рада з фінансової стабільності оголосила про намір створити транснаціональні групи регуляторів, які займуться вивченням діяльності системоформуючих корпорацій і їх контролюватимуть. До цих груп увійдуть представники основних країн, в яких працюють такі банки або страхові компанії і, таким чином, регуляторам буде легко скоординувати всі необхідні дії.
Крім цього в найближчі 6-9 місяців фінкомпаніям належить також скласти спеціальні плани дій на випадок їх банкрутства, які вже охрестили "прижиттєвими заповітами". Наприклад, у Великобританії в останні тижні вже відбуваються пробні випробування такої системи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас