Крим відсудив акциз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим відсудив акциз

Казна та Політика
512
Окружний адміністративний суд Криму визнав незаконним рішення Кабінету міністрів стягнути до держбюджету акцизний збір, який парламент Криму пообіцяв повернути алкогольним компаніям. У Кабміні планують оскаржити судове рішення, аби затягнути виплату компенсацій акцизу до кінця року. Учасники ринку зазначають, що тепер вони збільшуватимуть обсяги виробництва в збиток модернізації і відрахуванням в розвиток інфраструктури.
Голова Верховної Ради Автономної республіки Крим Анатолій Гриценко вчора розповів, що окружний адміністративний суд Криму визнав незаконним п. 1 розпорядження Кабміну №1335 від 11 листопада "Про врегулювання деяких питань адміністрування акцизного збору" і припинив його дію. Таким чином, Держказначейство не може стягнути до держбюджету суму акцизного збору, яку Крим хотів повернути виробникам підакцизних алкогольних товарів. "В Кабміну немає повноважень своїм розпорядженням давати доручення Держказначейству забирати до держбюджету гроші, що надійшли до бюджету Криму. Це суперечить Конституціям України та Автономної республіки", - сказав він.
Як раніше повідомляв "Комерсант-Україна", 29 вересня Верховна Рада вирішила компенсувати підприємствам 20-40% щомісячно сплачуваного акцизу для покриття вартості ресурсозберігаючих технологій, сировини, матеріалів і розробки нових видів продукції. Кабмін виступив проти цього, оскільки п. 2 перехідних положень закону №195-IV, прийнятого ще сім років тому, забороняв Криму повертати платникам акцизний збір або його частину.
Гриценко зазначає, що в жовтні до бюджету Криму було перераховано 76 млн грн. акцизного збору, і комісія Верховної Ради була готова видати компенсації 45 виробникам на суму 24 млн грн. "В держбюджеті на 2009 рік не передбачено виділення грошей на соціально-економічний розвиток автономії. У 2008 році ця сума становила 51 млн грн., в 2007 - 50 млн грн. А у нас є проблеми в освіті, охороні здоров'я, виплаті зарплати, тому наші парламентарії пішли на такий крок, аби збалансувати прибутково-видаткову частину бюджету і не допустити його дефіциту", - резюмував Анатолій Гриценко.
Джерело в Мінфіні заявило, що на рішення кримського суду буде подана апеляційна і за необхідності касаційна скарга. Таким чином Кабмін має намір затягнути процес виплати компенсацій до кінця року, оскільки проектом бюджету на 2010 рік Крим буде позбавлений акцизного збору на алкогольні товари - він перераховуватиметься до держбюджету.
Директор з маркетингу ТМ "Ореанда" Юлія Комарова зазначає, що її компанія розраховує на власні інвестиції, хоча держпідтримка галузі - поширена в Європі практика, що дозволяє збільшити виробництво і відрахування до бюджету. Джерело в НВАО "Массандра" повідомило, що на підприємстві розраховували на цю компенсацію: "Це б нас дуже виручило, але уряд, мабуть, дивиться на проблему по-іншому". "В умовах кризи ці гроші допомогли б галузі вижити і вкладати в розвиток виробництва і виноградарства", - сказав представник іншого крупного учасника ринку. Блокування виплат, за його словами, негативно позначиться на винній і коньячній галузях, а компанії, аби не припиняти виробництво, розвиватимуть його в збиток зарплатам співробітників і модернізації інфраструктури територій, на яких вони працюють.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас