Страховики зробили неправильний висновок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики зробили неправильний висновок

Казна та Політика
2078
Державна податкова адміністрація виявила три страхові компанії, які використовували перестрахування для ухилення від оподаткування премій на суму 1,5 млрд грн. Страховики, котрі отримали премії в перестрахуванні, згодом збанкрутували. Це одна з найпопулярніших схем оптимізації сплати податку на прибуток підприємствами, але навіть Держфінпослуг не може подолати її, визнає регулятор страхового ринку.
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) в кінці минулого тижня повідомила про виявлення в січні-вересні 41 схеми ухилення від оподаткування на страховому ринку, за допомогою яких з економіки було виведено 1,9 млрд грн. Для цього використовувалось псевдоперестрахування. "Суть такої схеми в тому, що перестраховані платежі прямують до "податкової ями" - компанії, яка ухиляється від податкових перевірок, використовуючи фіктивне банкрутство і декларування недостовірних звітних даних", - говориться в повідомленні ДПАУ.
Перевірки трьох страхових компаній, зареєстрованих в Києві, показали, що за 9 місяців вони отримали валові премії у розмірі 1,523 млрд грн. З них 99% премій перестраховано в компаніях, які через один-два квартали ліквідовувалися шляхом банкрутства. Джерело в ДПАУ розповіло, що премії віддавали в перестрахування ТДВ "Страховик", ЗАТ "Прогрес-фонд" і ТДВ "СПК "Впевненість-Безпека'". Псевдоперестрахувальниками виступили дві київські компанії - ЗАТ "Альянс-страхування" (за 9 місяців прийнято в перестрахування 700 млн грн.) і ТДВ "Гарант-Співдружність" (близько 500 млн грн.) і дві донецькі - ЗАТ "Добро-Поліс" і ЗАТ "Капітал-Гарант" (500 млн грн.), уточнило джерело. Телефони компаній в п'ятницю не відповідали.
Згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, Господарський суд Києва прийняв рішення ліквідувати "Альянс-страхування" як банкрута 22 квітня (справа №15/55-б), "Гарант-Співдружність" - 30 вересня (№15/318-б). До страховиків подали позови ТОВ "СП "Фінансова ініціатива'" і ТОВ "Ватіка".
Їхнім представником виступив громадянин Ульянчук Ю.А., а представники страховиків на засідання суду не з'явилися. В обох випадках "майнових активів банкрута, яких було б достатньо для задоволення вимог кредитора, не виявлено, і погашення вимоги кредитора не сталося". СК "Альянс-страхування" не була знайдена за адресою реєстрації.
Для ухвалення рішень про ліквідацію страховиків судді Миколі Хоменкові знадобилося від півтора до двох з половиною місяців з моменту відкриття цих справ. "Це допустимий термін, але на практиці так рідко трапляється. Або справа нескладна, або комусь було дуже цікаво вирішити питання в короткі терміни", - сказав партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський.
Відносно ЗАТ "Добро-Поліс" і ЗАТ "Капітал-Гарант" Господарський суд Донецької області 4 листопада за позовом ТОВ "Аутдор-Медіа" виніс визначення про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника (справа №45/207б і 45/208б). Були встановлені мораторії на задоволення вимог кредиторів і призначені слухання під керівництвом судді Бориса Плотницького на ранок 11 листопада з різницею в 10 хвилин.
Тепер ДПАУ має намір провести оперативні заходи щодо розшуку посадових осіб страховиків і притягнення їх до відповідальності. "Необхідно визнати банкрутство фіктивним, знайти як засновників, так і директорів, довести намір і знайти гроші. Ми забиратимемо не лише податки, але і всі гроші, тому що договори фіктивні", - сказало джерело в ДПАУ, уточнивши, що "доки випадків повернення коштів не було".
Попередити відмивання коштів через перестрахування можна, лише вилучивши із закону "Про оподаткування прибутку підприємств" право СК зменшувати суму оподаткування на обсяг перестрахування, сказав співрозмовник у ДПАУ.
Такої ж думки дотримуються і в Держфінпослуг, відзначаючи, що ухилення від сплати податків за допомогою перестраховки використовується активно. "Підприємства проводять фіктивне страхування, відносячи його на валові витрати, і зменшують податок на прибуток. З таких договорів ніколи не настають страхові випадки, а суми інколи досягають мільярдів, - сказав голова комісії Віктор Суслов. - Цього року ми анулювали ліцензії більше десяти страховиків, задіяних в схемах. Ми не податкова і помічаємо такі речі лише після того, як вони вже сталися. Потрібно ввести мораторій на реєстрацію нових СК, ускладнювати вихід на ринок, але це не підтримують інші відомства".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас