"Ъ": Методом пільг та суворого контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Методом пільг та суворого контролю

Казна та Політика
532
Уряд розробив антикризову програму у сфері житлово-комунального господарства (ЖКГ). Для цього МінЖКГ запропонувало з 2010 року звільнити підприємства теплопостачання від сплати пені за борги з газу, залишати їм ПДВ і підсилити держрегулювання. На думку експертів, ці ініціативи необхідно було запроваджувати ще два роки тому. Втім, ухвалення закону до кінця цього року маловірогідне, говорять вони.
В п'ятницю Міністерство з питань ЖКГ оприлюднило на своєму сайті проект закону "Про антикризові заходи у сфері житлово-комунального господарства". Документом пропонується з 1 січня 2010 року скасувати нарахування постачальникам послуг пені і штрафів на суму їх заборгованості перед газопостачальними компаніями і ввести низку нових штрафів для споживачів і комунальних підприємств. Крім того, уряд хоче отримати право затверджувати порядок видачі соціальних пільг всім категоріям громадян, які мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті.
Виробників і постачальників послуг ЖКГ планується перевести на спеціальний режим оподаткування ПДВ - податок не вилучатиметься до держбюджету, а залишиться в підприємств. "Ці кошти підприємства зможуть направляти на модернізацію, оскільки в бюджеті на 2010 рік такі витрати не передбачені. Перелік підприємств зі спецрежимом затверджуватиме Кабмін. Перш за все, за такою схемою працюватимуть тепло і водопостачальні підприємства", - повідомив міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
У випадку ухвалення закону, ліцензія знадобиться підприємствам, котрі здійснюють утилізацію і переробку побутових відходів, технічний контроль і оцінку системам тепло- і водопостачання, управління житловими об'єктами, а також що надають ритуальні послуги. Споживачів послуг ЖКГ зобов'яжуть укладати договори на прибирання прибудинкових територій і вивезення сміття, а також створювати і реєструвати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.
Кучеренко підкреслив необхідність посилення держрегулювання в галузі: "Введення штрафів і посилювання умов ліцензування повинні привести до поліпшення якості послуг. А створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) дозволить споживачам самим вибирати постачальника послуг і домовлятися про оплату. Таким чином ми припинимо свавілля ЖЕКів, які примушують споживачів переплачувати за утримання прибудинкових територій". Міністр уточнив, що до законопроекту також включено норми, відхилені парламентом, наприклад про тимчасові адміністрації і повноваження Державної житлово-комунальної інспекції.
Президент Всеукраїнської асоціації економічного співробітництва підприємств ЖКГ Роман Горбулін сумнівається, що Верховна Рада ухвалить закон до кінця грудня. "МінЖКГ в першу чергу повинно запропонувати парламенту скасувати пеню для теплокомуненерго, аби вони змогли виплатити заборгованість за газ. Введення спеціального режиму оподаткування навряд чи дозволить підприємствам направляти кошти сплаченого ПДВ на реконструкцію. Аналогічна схема зі створення спецрахунків в Ощадбанку не працює, оскільки підприємствам не дають скористатися коштами з рахунку, знаходячи для відмови тисячу причин", - сказав експерт.
Парламентарії ініціативу МінЖКГ не підтримують. "Міністерство запізнилося з прийняттям документа на два роки. Скасування штрафів і пільгове оподаткування безумовно необхідні галузі, але ускладнення умов ліцензування і постійний контроль приведуть до того, що і так збиткові підприємства - 2 млрд грн. збитків тепло- і водопостачальних підприємств за два роки - закриватимуться", - вважає заступник голови комітету Верховної Ради з будівництва, містобудування, ЖКГ і регіонального розвитку Олександр Попов (Партія регіонів).
Одним з недоліків документа в комітеті називають обов'язкове створення ОСББ. "Неможливо змусити людей примусово реєструвати об'єднання. Нам необхідно розробити міцну систему мотивації. Наприклад, в Польщі учасники ОСББ мають право на істотні пільги, - відзначив член профільного комітету Ради Зіновій Шкутяк (БЮТ). - Навряд чи такий документ буде прийнятий. Думаю, наш комітет зобов'яжуть доопрацювати норми законопроекту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас