Названо найбільш "прозорі" банки України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо найбільш "прозорі" банки України

13709
В Україні з 38 найбільших банків, що входять в I і II групи за класифікацією НБУ, лише 3 розкривають свої актуальні плани і стратегію розвитку. Такі результати дослідження, проведеного незалежним рейтинговим агентством "Кредит-рейтинг"
Дослідження проводилось за спеціально розробленою агентством методикою шляхом аналізу інформації, розміщеної фінансовими установами на своїх офіційних інтернет-сайтах. Результатом дослідження став рейтинг найпрозоріших банків України, в якому 1 місце зайняло АТ "Сведбанк", 2 місце - ВАТ "ВіЕйБі Банк" і 3 місце - ПАО КБ "ПриватБанк". До того ж дані банки стали переможцями конкурсу "Банк року-2009", проведеного журналом "Банкір".
При проведенні аналізу агентством враховувалась якість і повнота розкриття актуальної інформації про власників банку, зв'язані структури та операції з ними, дані про склад і кваліфікацію топ-менеджменту і наглядової ради банку. Крім того, оцінювалася наявність на інтернет-сайтах річних звітів і регулярної фінансової звітності, а також інформації про кредитні рейтинги, присвоєні банку незалежними рейтинговими агентствами. Увага також приділялася рівню деталізації інформації про банківські продукти і широке розкриття стратегії розвитку і планів банку.
Дослідження виявило невисокий рівень прозорості банківської системи в порівнянні з міжнародними стандартами розкриття інформації фінансовими установами. Типовими недоліками є неповне розкриття інформації про власників і пов'язані структури, відсутність на сайтах банків щомісячної фінансової звітності і повної інформації про присвоєні їм кредитні рейтинги. Лише 3 банки з 38 розкривають свої актуальні плани і стратегію розвитку.
Коментуючи результати проведеного дослідження, генеральний директор агентства "Кредит-рейтинг" Станіслав Дубко зазначив: "Підвищення прозорості є обов'язковою умовою оздоровлення і зміцнення банківської системи, тому ми високо оцінюємо зусилля банків, що отримали перші 3 місця в нашому рейтингу, які своїм прикладом сприяють поліпшенню стандартів розкриття інформації про банківські установи. В той же час, проведене дослідження виявило істотні недоліки в цій сфері і намітило цілі, до досягнення яких повинні прагнути всі українські банки".
Агентство "Кредит-рейтинг" має намір продовжувати практику вивчення прозорості банків, відстежувати зміни стандартів розкриття інформації про діяльність банківських установ. В той же час фахівці агентства зазначають, що найбільш серйозним інструментом підвищення довіри до банків є отримання ними індивідуальних рейтингів корпоративного управління. При присвоєнні таких рейтингів оцінюється не лише міра прозорості банку, але і глибоко аналізується структура акціонерів і зв'язаних осіб, якість внутрішніх систем управління, контролю та оцінки ризиків, а також інші аспекти, що впливають на якість корпоративного управління банку.
За матеріалами:
Прометр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас