Банкір: Залучення банками депозитів населення потребує більш жорсткої регламентації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Залучення банками депозитів населення потребує більш жорсткої регламентації

Кредит&Депозит
807
Діяльність, пов’язана із залученням депозитів, потребує більш чіткої та жорсткої регламентації, особливо з боку регулятора банківського сектора - Національного банку. Про це заявив голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук під час публічної дискусії, організованої за підтримки "Дзеркала тижня" Фінансовим прес-клубом.
"Депозити індивідуальних осіб, потребують такого ж регулювання, як і кредитна робота. Це точно такий же ризик у балансі банку і ризик у бюджеті кожної сім’ї. І він потребує більшої відповідальності і більшого контролю", - зауважив банкір.
Лавренчук нагадав, що під час кризи 1998 року, частина людей також втратила свої вклади в банках, проте регламенти по вкладах не стали більш жорсткими.
"Криза минула, все забулося, і на ринку знову почалася конкуренція. Практично всі 183 банки, які є в Україні, мали ліцензію на роботу з вкладами населення. Я вважаю, що це неправильно. Для роботи з населенням по вкладах треба мати управлінський досвід, дотримуватися відповідних фінансових нормативів та інших вимог - щоб учасники ринку по роботі з населенням могли відповідати за своїми зобов’язаннями", - підкреслив він.
На думку банкіра, мають регулюватися не тільки кількість інститутів, а й нормативи депозитної роботи, в тому числі і відсоткова ставка, яку банкіри часто невиправдано завищують.
"Окремі нечесні або непрофесійні банкіри заганяють її (відсоткову ставку – Ред.) на таку висоту, що руйнують у вкладників уявлення, яким може бути надійний вклад. І спровоковані такими ставками люди - ми не можемо їх звинувачувати - довіряють свої кошти цим фінансово ненадійним інститутам", - зауважив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас