Експерт: Нестійкість гривні - результат промислової деградації України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нестійкість гривні - результат промислової деградації України

Валюта
1942
У світі відсутній попит на гривню, оскільки асортимент і масштаби українського виробництва залишаються вкрай скромними, констатує доктор економічних наук Сергій Кораблін.
Лідери українського виробництва - чорні метали, зерно, насіння і мінеральні добрива - не демонструють у своїй масі ні унікальних властивостей, ні домінування на зовнішніх ринках. З ними успішно конкурує і часом витісняє продукція багатьох інших країн, що розвиваються, включно з сусідами з СНД, пояснює Кораблін.
Експерт відзначає, що за роки незалежності Україна втратила позиції у високотехнологічних галузях, таких як радіоелектроніка, електронна промисловість, верстатобудування, приладобудування і тому подібне.
"Від багатьох машинобудівних підприємств сьогодні залишилися лише кістяки промислових корпусів. Їхня матеріальна база давно зотліла або розкрадена, а система підготовки кадрів зруйнована. При цьому надходження валюти в країну нерідко забезпечують виробництво і технології ХІХ століття. За цих умов нестійкість гривні - природний результат промислової деградації", - вважає він.
Кораблін переконаний, що при прагненні України зрівнятися з провідними економіками не враховується відсутність інституційного і виробничого середовища, яке б дозволило використовувати монетарні інструменти з такою ж ефективністю, як це роблять індустріальні країни.
Крім того, експерт відзначає, що потреба в гривні обмежена і всередині самої України. Її ринок охоче поглинає масу товарів країн-емітентів твердої валюти, а також економік, що успішно освоюють їх технології: Китаю, Малайзії, Чехії, Польщі, Росії, Румунії тощо. Через це гривню у внутрішніх розрахунках легко заміняють долар та євро. З цієї ж причини її курсові позиції залишаються гранично вразливими, пояснює Кораблін.
"Найменше погіршення кон’юнктури в одній-двох товарних нішах українського експорту може загрожувати не тільки різким зниженням валютних надходжень, а й серйозною девальвацією гривні. Нинішня криза - найкраще тому підтвердження. Якщо при стисканні глобального попиту падіння ВВП провідних економік світу досягло 5-7%, то в Україні йдеться про 20%", - відзначає експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас