Створюється "Східноафриканський шенген" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створюється "Східноафриканський шенген"

Казна та Політика
1375
Угода передбачає вільне переміщення товарів і людей, право для громадян держав Східноафриканського співтовариства проживати в будь-якій з країн об'єднання. Єдиний ринок об'єднає регіон із загальним населенням 126 млн. осіб і консолідованим внутрішнім валовим продуктом понад $60 млрд. на рік.
Угода про спільний ринок Східноафриканського співтовариства набуде чинності в липні 2010 р. Його створення було присвячене десятій річниці об'єднання п'яти держав Східної Африки. У 2005 р. країни Східноафриканського співтовариства сформували митний союз. Торговельні бар'єри між країнами об'єднання мінімалізовано, а відносно держав, що не входять до Східноафриканського співтовариство, діють єдині митні тарифи. Тепер громадяни Бурунді зможуть вільно торгувати в Кенії, а жителі Уганди - шукати роботу в Танзанії.
Створення спільного ринку Східноафриканського співтовариства підсилило побоювання відносно майбутнього домінування Кенії, яка вважається економічним важкоатлетом регіону з розвиненішою промисловістю. До останнього часу відносно Кенії діяли податкові обмеження, аби дозволити піднятися промисловості інших країн Східноафриканського співтовариства. Особливо уразливою відчуває себе Танзанія, де робочі місця можуть зайняти більш кваліфіковані працівники із сусідньої Кенії. Деякі жителі Східної Африки побоюються, що посилення Кенії уповільнить становлення національного бізнесу в їх країнах.
Інтеграція Бурунді, Кенії, Руанди, Танзанії і Уганди не обмежується питаннями економіки. У вересні 2009 р. відбулись перші спільні військові навчання п'яти країн Східноафриканського співтовариства "Гора Кіліманджаро-2009" поблизу міста Аруша, на північному сході Танзанії. 1556 військовослужбовців виконували завдання з підтримки миру, протидії тероризму і ліквідації наслідків стихійних лих для спільного врегулювання подібних проблем, типових для Східної Африки. Військові відпрацьовували надання медичних і ветеринарних послуг, а також проведення інших гуманітарних операцій в селах і районах в регіоні Східної Африки.
Військові маневри, під час яких п'ять країн Східноафриканського співтовариства, а також США відпрацьовували ліквідацію наслідків стихійних лих, відбулись наприкінці жовтня. Віце-президент Бурунді заявив, що маневри покращили здатність Східноафриканського співтовариства вирішувати різні труднощі, подібні тим, які виникали під час проведення миротворчих операцій в Сомалі. Перший заступник прем'єра Уганди, міністр у справах Східноафриканського співтовариства Ерія Категая висловив сподівання, що у міру поглиблення співпраці між збройними силами країн-учасниць Східноафриканського співтовариства такі інциденти, як антиурядовий збройний заколот і геноцид в Руанді в 1994 р., стануть неможливими.
Крім спільного ринку Східноафриканського співтовариства, в Африці формується і ширше економічне об'єднання. В середині листопада в економічній столиці Танзанії Дар-ес-Саламе відбулась зустріч представників трьох регіональних організацій - Співтовариства розвитку Півдня Африки, Спільного ринку для Східної і Південної Африки і Східноафриканського співтовариства, під час якого була прийнята "Дорожня карта" зі створення єдиного торговельного блоку.
"В результаті половина Африки виявиться в одній зоні вільної торгівлі", - зазначив генсекретар Східноафриканського співтовариства Джума Мвапачу. Зона вільної торгівлі, утворена трьома торговельними об'єднаннями Африки, зменшила б торговельні бар'єри в 26 країнах, населення яких становить 527 млн. осіб, а сумарний валовий внутрішній продукт досягає $624 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас