Голова ЄБА: Інвестиційний клімат в Україні в 2009 р. не покращився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЄБА: Інвестиційний клімат в Україні в 2009 р. не покращився

Казна та Політика
439
Інвестиційний клімат в Україні в 2009 р., на жаль, не покращився. Про це заявив РБК-Україна президент Європейської Бізнес Асоціації Тронд Мое. "Реформування законодавства відбувається дуже повільно, дуже складним залишається питання відшкодування ПДВ, найважчими проблемами іноземні підприємці вважають корупцію і судову систему", - зазначив він.
За його словами, за останній час є і деякі позитивні зрушення, зокрема, входження країни до СОТ, ухвалення закону про спільні підприємства, завершення підготовки до підписання договору про створення зони вільної торгівлі. Проте ці позитивні новини, за словами президента ЄБА, так і не змогли компенсувати ті недоліки, які знижують інвестиційну привабливість країни. Законодавчі реформи, за його словами, провести дуже складно через дуже повільну роботу парламенту.
Як повідомлялося, згідно з дослідженням ділового середовища, проведеним International Finance Corporation (IFC), українська система адміністрування податків є однією з головних перешкод для розвитку бізнесу, особливо для малих підприємств і приватних підприємців. За рейтингом Світового банку (СБ) і IFC "Ведення бізнесу-2010", система адміністрування податків в Україні одна з найскладніших у світі.
Зазначимо, 24 листопада ц.р. Уряд України спільно з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) створили комплексну програму зі сприяння залученню інвестицій в Україну. За словами віце-прем'єра Григорія Немирі, проект розрахований на три роки і включає дві складові. Перша частина стосується конкурентоспроможності окремих секторів української економіки, друга - огляду інвестиційної політики України.
На думку віце-прем'єра, найперспективнішими можуть бути такі сектори економіки: АПК, енергетика та інфраструктура. Немиря зазначив, що ці програми підтримуються шведським агентством міжнародного розвитку. На реалізацію цього трирічного проекту виділено 26 млн шведських крон.
Нагадаємо, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених до України, на 1 жовтня 2009 р. становив 38591,6 млн дол., що на 8,3% більше від обсягів інвестицій на початок 2009 р. і з розрахунку на одну особу складає 837,5 дол., за даними Держкомстату. В економіку України в січні-вересні 2009 р. іноземними інвесторами вкладено 3948,3 млн дол. прямих інвестицій, що становить 46,3% обсягу відповідного періоду попереднього року. З країн ЄС надійшло 3125,4 млн дол. (79,1% загального обсягу), з країн СНД - 398,0 млн дол. (10,1%), з інших країн світу - 424,9 млн дол. (10,8%). В той же час капітал нерезидентів зменшився на 845,4 млн дол.
В 2008 р. в економіку України іноземними інвесторами було вкладено 10 млрд 911,1 млн дол. прямих інвестицій, що на 25,3% більше від надходжень в 2007 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас