"'Ъ": Долар пішов по світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"'Ъ": Долар пішов по світу

Валюта
14956
Вчора курс долара на міжбанківському ринку вперше з серпня опустився нижче 8 грн/$. Сьогодні очікується початок значного зміцнення української валюти на готівковому ринку. Це відбувається у зв’язку зі зниженням вартості долара в світі, а також зростанням попиту на гривню. Банкіри чекають подальшої ревальвації гривні - аж до 7,8 грн/$, чому може сприяти продаж населенням долара, який дешевшає.
Як повідомили в декількох найбільших банках, вчора ближче до кінця торгів на міжбанківському ринку долар можна було купити дешевше 8,0 грн/$. За даними дилінгової системи UkrDealing, сесія відкрилася котируваннями 8,05/8,08 грн/$, а закрилася 7,97/8,00 грн/$, мінімальні котирування були зафіксовані о 15.10 - 7,95/7,99 грн/$.
Основний обсяг операцій, згідно з валютним індикатором, вчора відбувався в діапазоні 8,005/8,039 грн/$ - найнижчий показник з 5 серпня. Гривня майже не змінилася відносно євро - з 12,04/12,08 грн./євро до 12,03/12,09 грн./євро; а також до російського рубля - з 2,79/2,80 грн/10 руб. до 2,78/2,80 грн/10 руб.
На готівковому ринку долар також подешевшав: за даними порталу Finance.ua, в обмінних пунктах банків середні курси американської валюти опустилися з 8,0776/8,1577 грн/$ до 8,0327/8,1257 грн/$.
Причиною зміцнення гривні банкіри вважають падіння попиту на валюту при пропозиції, що збереглася, з боку експортерів, змушених продавати виручку, щоб сплатити податки. При цьому охочих купити американську валюту стало набагато менше. Згідно з останніми даними НБУ, 23 листопада на міжбанку було продано лише $146,3 млн, тоді як в першому півріччі середній обсяг купівлі перевищував $200 млн. При цьому радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко відзначає, що населення також почало менше купувати валюту. Знизило населення інтерес і до цільових аукціонів НБУ для погашення валютних кредитів: вчора НБУ продав 66 банкам $19,2 млн за фіксованим курсом 8,05 грн/$ при середньому показнику у вересні-жовтні на рівні $40-50 млн.
Відзначимо, що долар втрачає свої позиції у всьому світі. Як повідомило агентство Bloomberg, курс долара до євро опустився вчора нижче $1,5 за євро і впав до мінімуму за 10 місяців відносно японської ієни через те, що американська Федеральна резервна система (ФРС) не вважає за необхідне підтримувати свою валюту. ФРС на останньому засіданні 4 листопада вирішила залишити ставки на рівнях 0-0,25%, дозволивши збільшити обсяги кредитування економіки. Це збільшує ризики американської економіки, викликаючи перетікання інвесторів з доларових активів в нафту і золото.
"Ринки сприйняли дії ФРС як зелене світло для продажу долара, - відзначив валютний аналітик UBS AG в Лондоні Джеффрі Юй. - В той же час, схоже, всі центральні банки світу роблять позитивніші заяви".
Банкіри вважають, що сьогодні ціна долара на міжбанку суттєво не зміниться, тому що в США святкують День подяки, і обсяг торгів буде невеликим. Але на готівковому ринку відбудеться зниження. Банкіри впевнені, що ревальвація гривні триватиме мінімум до кінця місяця, але все залежатиме від зовнішніх новин, на яких гратимуть учасники ринку, а також дій українського уряду. Останній стрибок долара до 8,237/8,277 грн/$ 4 листопада стався через бажання деяких банків підвищити курс при невеликих обсягах торгів у надії потім продати валюту НАК "Нафтогаз України". Проте після заяви Кабміну, що для розрахунків з "Газпромом" будуть продані SDR (спеціальні права запозичення) зі статутного фонду МВФ, курс почав падати.
"Якщо Мінфін знову вирішить розплатитися з "Газпромом" за рахунок зовнішніх кредитів, то курс може зміцнитися до 7,8 грн/$, якщо "Нафтогаз" щось купуватиме на ринку, то може на якийсь час зрости до 8,3-8,4 грн/$", - пояснив Олександр Охріменко.
Спровокувати глибше падіння долара в Україні може населення. "Якщо люди побачать, що тижнева тенденція падіння долара продовжиться, то, швидше за все, почнуть масово продавати валюту", - пояснює директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас