Експерти: Тенденція до зміцнення курсу гривні збережеться мінімум до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Тенденція до зміцнення курсу гривні збережеться мінімум до кінця року

Валюта
3059
Тенденція до зміцнення курсу гривні зберігатиметься, як мінімум, до кінця 2009 року, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
Так, за оцінкою директора департаменту роботи на фінансових ринках банку "Фінанси і Кредит" (Київ) Андрія Войтенка, курс гривні до початку виборчої кампанії може зміцнитися до 7,6-7,8 грн/$1.
"Курсу 7,6-7,8грн/$1 ми можемо досягти навіть до виборів, не чекаючи заходів зі стабілізації валютного ринку новою командою НБУ, яка обов'язково прийде після завершення виборів і формування нового уряду. Мій річний прогноз з курсу гривні - 6,8 грн/$1 (третій квартал 2010 року)", - сказав експерт.
На його оцінку, ревальвація гривні істотно зменшить інфляційний тиск, що сприятиме зниженню ставок кредитування.
"Ревальвація гривні істотно знизить інфляційний тиск і дозволить НБУ більш послідовно знижувати ставки. Банки, у свою чергу, після перших ознак стабільного припливу вкладів населення різко знизять ставки до рівня облікової ставки НБУ", - сказав Войтенко.
В свою чергу, перший заступник голови правління Промінвестбанку (ПІБ, Київ) В'ячеслав Юткін вважає, що зміцненню курсу гривні сприяє фінансування виборчої кампанії.
"За останні два місяці продано близько $100 млн для фінансування президентської кампанії. Безумовно, це призводить до зміцнення гривні", - сказав він.
Крім того, за оцінкою Юткіна, зміцненню курсу також сприяли заходи НБУ зі стабілізації на валютному ринку.
Він також повідомив, що ПІБ, котрий отримав у вересні 2009 року додатковий капітал на суму $500 млн, щодня продає на міжбанку $10-20 млн, що також сприяло зміцненню курсу гривні.
"ПІБ до цього часу продав на міжбанку близько $180 млн. Щодня ми продаємо на міжбанку не більше $10-20 млн, аби не робити істотного впливу на курс гривні", - сказав банкір.
За прогнозами Юткіна, тенденція до поступового зміцнення курсу може зберегтися аж до першої декади січня 2010 року.
Директор казначейства банку "Преміум" (Київ) Андрій Пономарев вважає, що до кінця року курс гривні становитиме 7,2-7,4 грн/$1.
"Враховуючи величезну кількість валюти, яка може виявитися на ринку на тлі передвиборної невизначеності, мій прогноз курсу гривні на кінець року - 7,2-7,4 грн/$1; більш довгостроковий горизонт на чотири-шість місяців вперед - 6,5-6,8 грн/$1", - сказав експерт.
При цьому він зазначив, що зміцненню курсу гривні сприяли вжиті НБУ заходи.
"Чинна заборона на зміну курсу валют протягом дня на тлі "однобічного клапана", котра формально пропускає необмежений потік валюти на покупку валюти в населення і створює "вузький коридор" на її продаж, привів до відсутності гривні практично у всіх обмінних пунктах країни. На тлі існуючих обмежень з "довгої" валютної позиції у більшості банків може виявитися повна відсутність можливості викуповувати готівкову валюту в населення", - сказав він.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанківському валютному ринку в середу в другій половині торгів зміцнився до 7,985 грн/$1 з 8,07 грн/$1 за підсумками торгів у вівторок.
Курс гривні з початку поточного року зміцнився на 0,8% - з 8,05 грн/$1. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав зі своїх резервів близько $11 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас