НБУ: Мінфіну краще займатися підвищенням ефективності бюджетної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Мінфіну краще займатися підвищенням ефективності бюджетної політики

Валюта
270
Міністерству фінансів доцільно зосередитися на підвищенні ефективності бюджетної політики та утриматися від висловів про принципи банківського регулювання в Україні, заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку України (НБУ) Сергій Круглик.
"Сьогоднішня заява виконуючого обов'язки міністра фінансів Ігоря Уманського відносно реформування Нацбанку недоречна. Такі заяви дестабілізують ситуацію на ринку, яка і так не є стійкою. Мінфіну краще займатися підвищенням ефективності бюджетної політики, а не говорити про якісь конфлікти в Нацбанку, яких, безумовно, не існує", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.
Як повідомлялося, глава Мінфіну 25 листопада виступив за реформування Нацбанку з метою усунення конфліктності функцій центрального банку. На думку Уманського, внутрішній конфлікт між підрозділами Нацбанку виникає через те, що НБУ одночасно здійснює монетарне регулювання і банківський нагляд.
Глава Мінфіну виступає за виведення з НБУ банківського нагляду і передачу його єдиному державному регулятору на фінансовому ринку, в якому будуть об'єднані також функції Державних комісій з ринку фінансових послуг і з цінних паперів. Уманський також висловив думку про недостатній рівень незалежності НБУ.
Круглик зазначив, що більшою мірою реформування потребують держустанови, що відповідають за економічну політику країни: в першу чергу Мінфін і Мінекономіки.
При цьому, за його словами, створення мегарегулятора фінансового ринку є сумнівною ідеєю. "Питання створення мегарегулятора давно обговорюється. Але досвід європейських країн вказує на неефективність мегарегулятора, що підтверджує правильність формули існування банківського нагляду в Україні. Такі ідеї урядовця дивують", - сказав він.
Крім того, Круглик підкреслив, що Нацбанк має достатній рівень незалежності.
"Проблем в Нацбанку на сьогоднішній день не існує - його незалежність підтверджена аудиторськими перевірками і відповідає міжнародним стандартам", - відзначив директор департаменту НБУ.
Круглик також наголосив на важливості збереження ефективної співпраці між інститутами влади в складних економічних умовах.
Як повідомлялося, на початку цього тижня міністр економіки України Богдан Данилишин піддав різкій критиці НБУ за неадекватну монетарну політику і виступив за можливість уряду реально впливати на роботу центрального банку.
Чинний глава НБУ Володимир Стельмах був призначений на цю посаду 16 грудня 2004 року. Термін його повноважень (п'ять років) закінчується 16 грудня поточного року.
Юлія Тимошенко вже заявила, що в разі перемоги на президентських виборах представить свою кандидатуру на посаду глави НБУ.
Президентські вибори в Україні призначені на 17 січня 2010 року. Найімовірніше, вони пройдуть в два тури.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас