Союзам визначать ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Союзам визначать ціну

Кредит&Депозит
481
Завтра відбудеться засідання Держфінпослуг, на якому буде прийнято рішення про вартість безстрокової ліцензії для кредитних союзів. Учасникам ринку вдалось порозумітись з комісією з питання зміни ліцензійних умов.
Держфінпослуг провела зустріч з представниками ринку кредитних союзів. Під час зустрічі учасникам вдалось погодити зауваження до оприлюдненого комісією проекту змін ліцензійних умов для КС. Головною новиною документа стане введення безстрокових ліцензій для союзів. Раніше КС отримував ліцензію на залучення депозитів в населення (вона ж давала право і кредитувати за рахунок цих коштів) і ліцензію на видачу кредитів за рахунок коштів, притягнених у інших юросіб. Згідно із новим документом, союзи отримуватимуть ліцензію на видачу кредитів як за рахунок притягнених коштів учасників союзу, так й інших юросіб, і депозитну ліцензію.
На думку авторів документа, це дозволить підсилити контроль за видачею кредитів. "Деякі умови отримання ліцензій будуть посилені. Наприклад, ліцензію на залучення депозитів зможе отримати КС, в якого вже є великий обсяг пайових внесків", - розповів Віктор Суслов, глава Держфінпослуг.
Учасники ринку стурбовані ініціативою комісії. У 2010 р. близько 80% КС повинні пройти процедуру переліцензування. Нинішні умови передбачають низку фінансових нормативів, яким зобов'язані відповідати ліцензіати. Через кризу учасники ринку звернулися до регулятора з проханням пом'якшити нормативи. "Ми запропонували враховувати при видачі ліцензії лише нормативи, передбачені законом", - розповів Петро Козинець, президент Національної асоціації кредитних союзів (НАКСУ).
Ускладнюється ситуація ще і тим, що низка крупних КС знаходиться під спостереженням департаменту тимчасового адміністрування фінустанов Держфінпослуг, а для частини союзів застосований індивідуальний план фінансового оздоровлення.
В комісії не приховують, що далеко не всі союзи відповідають нормативам. "Існує декілька десятків нормативів, і всім ним потрібно було відповідати. Але багато союзів не відповідають, і трапляються ситуації підгонки звітності під нормативи. Ми обговоримо, які зміни можна прийняти. Але ми домовилися усунути ліберальну норму подачі звітності, коли союз міг змінити показники вже після подачі звіту", - говорить Віктор Суслов.
Але головним питанням, що викликало найбільший резонанс на ринку, виявилася вартість безстрокових ліцензій. Зараз вартість депозитної ліцензії становить 200 грн., кредитної - 400 грн. на рік. Учасники ринку пропонують ввести для безстрокової ліцензії п'ятикратну ціну - тобто 1 тис. грн. за депозитну і 2 тис. грн. за кредитну ліцензію. Зовсім інші цифри обговорювалися в Держфінпослуг. Близько місяця тому департаментом ліцензування було запропоновано ввести плату за ліцензії на рівні 30 тис. грн.
"Враховуючи, що КС потрібно буде отримувати дві ліцензії, більшість дрібних союзів просто не зможуть їх сплатити. Це поставило б питання про виживання для невеликих і середніх союзів. Ми розуміємо, що ліцензія не коштуватиме 1 і 2 тис. Але і 30 тис. - це занадто", - зазначив Андрій Оленчик, радник Всеукраїнської асоціації кредитних союзів (ВАКС). Віктор Суслов натякнув, що побажання ринку були почуті. "Швидше за все, вартість ліцензій буде меншою, ніж пропонував департамент ліцензування", - пообіцяв він. Але навіть лібералізація ліцензійних умов не гарантує можливість здобуття нових ліцензій союзам, що знаходяться під наглядом департаменту тимчасового адміністрування. Шанси є в тих, хто справно виконує план фінансового оздоровлення. За станом на початок листопада, у веденні департаменту знаходився 21 КС, серед яких декілька союзів, що мають всеукраїнський статус. З початку року регулятор припинив дію ліцензій 59 кредитних союзів, позбавив ліцензій дев'ять КС і ще 30 союзів виключив з держреєстру фінустанов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас