В якій валюті краще зберігати гроші і що буде з курсом... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В якій валюті краще зберігати гроші і що буде з курсом...

Валюта
27355
Останнім часом більшість банків активізували роботу із залучення депозитів населення, що в цілому дало позитивний результат. За оперативною інформацією, за жовтень поточного року залишки на депозитних рахунках зросли більш ніж на 2 млрд. грн. Гроші населення в банки несе і це важливий фактор. Але при цьому залишається питання, в якій валюті краще розміщувати кровно зароблені? Це питання однаково гостро непокоїть як пересічних українців, так і банки
Про переваги можна говорити ознайомившись зі статистикою. Так, за жовтень валютні вклади зросли більш ніж на 2,1%, в порівнянні з вереснем, а гривневі - скоротилися на 0,2%. Всього за 10 місяців залишки коштів населення на валютних рахунках зросли на 2,5%, а на гривневих - зменшилася на 12,8%. Налякані девальвацією гривні українці активно вилучали гроші з гривневих депозитів, потім конвертували у валюту і потім частину цієї валюти розміщували на рахунках.
Все буде добре? ..
Наразі різниця в річних відсотках між гривневими і доларовими депозитами становить близько 10 п.п. А це означає, що у випадку, якщо гривня до кінця наступного року зміцниться на рівні 7,5 грн. / дол., то власник "рідного" депозиту одержить дохід, еквівалентний близько 30% доходу з "зеленого" - вигідне вкладення в усіх аспектах .
На те, що курс у грудні 2010 року буде не вище 7,5 грн. / дол. вказує низка факторів:
Світова криза закінчується, фактично всі потужні країни вийшли з рецесії, дискусія ведеться тільки з приводу економічного підйому. Але це, скоріше, більше теоретична, аніж практична дискусія. Поки зрозуміло одне - світова економіка в 2010 році буде почувати себе краще, ніж в 2009.
Зростає виробництво, а отже і експорт українського металу. За підсумками жовтня обсяги випуску сталі в Україні зросли на 42,4%, в порівнянні з минулим роком.
При цьому зростають ціни на метали на світовому ринку, і будуть зростати весь 2010 рік. Багато в чому це відбувається на тлі девальвації долара як грошової одиниці. Американські "зелені" дешевшають, а от товари, які за них купують, дорожчають.
Продовжує дорожчати продовольство, тенденція спостерігатиметься і в наступному році. Багато в чому це пов'язано з дефіцитом продуктів харчування у світі, плюс до всього бурхливе зростання Китаю та Індії, які є важливими споживачами української продукції. І тут варто зазначити, що під час кризи економіка Китаю примудрилася вирости майже на 8%, а Індії - на 7,6%.
Що стосується надходжень заморських банкнот, то, згідно зі змінами до законодавства, тепер експортери протягом 90 днів повинні отримати валюту від продажу товару за кордоном. Але й без цього нововведення приплив валютного виторгу зростає.
При будь-якому розкладі президентської кампанії з офшорів почнуть повертатися гроші. Вони і так більше року без діла "проживали" за кордоном, тепер треба відбивати згаяну вигоду.
І ще один момент. Криза змушує українців продавати свої валютні заощадження, щоб фінансувати поточні потреби ...
Якщо помилочка вийшла ...
Але, якщо помилилися з прогнозом і гривня в черговий раз девальвує? Чи вийде так, що власники валютних депозитів є більш прозорливими ... Якщо курс здолає позначку 9 грн. / дол., то гривневі вклади будуть в мінусі відносно доларових. Імовірність курсу на рівні 9 грн. / дол. на кінець 2010 року визначає низка факторів:
Деякі закордонні аналітики побоюються, що нинішнє зростання ВВП Китаю може створити передумови для нової локальної кризи. Не виключено, що в наступному році економіку струсоне азіатська криза, що істотно зменшить український експорт в цьому напрямку.
Високі ціни на енергоресурси можуть призвести до того, що український експорт буде неконкурентоспроможним. На сьогодні вітчизняна хімічна продукція за рахунок високої вартості нафти і природного газу втрачає свої позиції на світовому ринку, а чекати падіння цін не доводиться.
Дефіцит бюджету - проблема номер один для економіки України. За різними оцінками, він вже становить близько 40 млрд. грн. Велика ймовірність того, що його будуть покривати за рахунок емісії гривні, що, так чи інакше, призведе до девальвації.
Зростання мінімальної заробітної плати без реального підвищення продуктивності праці і випуску продукції можна буде покрити лише за рахунок емісії гривні. Надлишок нацвалюти швидко опиниться на валютному ринку.
У 2010 році треба буде розрахуватись із зовнішніх боргів - 22 млрд. грн., або 2,75 млрд. дол
Не виключено, що після президентських доведеться пережити ще одні вибори - до Верховної Ради. А це - знову політична нестабільність, настороженість інвесторів, небажання українських бізнесменів повертати гроші з офшорів.
Витрати на Євро-2012 можуть виявитися значно більшими, ніж очікується. А, не маючи припливу грошей з-за кордону, фінансувати ці проекти доведеться за рахунок емісії гривні ...
Ось і виходить, що ризиків більше, ніж здорового глузду. Що, правда, у нашій країні не дивно ...
Олександр Охріменко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас