"Ъ": Депутати автоматизують процес стягнення штрафів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депутати автоматизують процес стягнення штрафів

Казна та Політика
2279
На сайті Верховної ради був оприлюднений законопроект №5370 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зменшення навантаження на суди", яким запропоновано повністю змінити механізм стягнення штрафів з підприємств і населення. Депутати Андрій Портнов і Володимир Пилипенко (обидва - БЮТ) запропонували надати контролюючим органам право самостійно застосовувати штрафні та інші фінансові санкції.
Зараз штрафи стягують через суд, але проектом вводиться автоматичне перерахування штрафів до держбюджету після закінчення 10 днів з моменту отримання порушником відповідного повідомлення. Списання коштів, відповідно до закону "Про виконавче провадження", можна буде зупинити, тільки якщо підприємство або громадянин встигнуть в 10-денний термін оскаржити рішення держоргану в судовому порядку. Подання до суду позову означає припинення дії застосованих санкцій.
За цими правилами працюватимуть багато держорганів. Нові повноваження, зокрема, отримають Держфінпослуг, Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку, Міністерство економіки, Держцінінспекція, Держфінмоніторинг, Антимонопольний комітет, Державна податкова адміністрація, Нацрада із питань телебачення та радіомовлення і Міністерство з питань ЖКК.
Андрій Портнов упевнений, що ці зміни дозволять знизити рівень завантаженості судів першої інстанції, апеляційних і касаційних судів. За його словами, інколи з часу подачі позову до сплати штрафів минає від декількох місяців до декількох років: "Ця ініціатива - і для судів, і для підприємств. До судів не потраплятимуть тисячі справ, а підприємства, оскарживши рішення, не повинні будуть чекати судового визначення - санкції припинятимуться автоматично".
В Національному агентстві з ефективного використання енергоресурсів, яке зможе використовувати нові норми, підтримують ініціативу. За словами заступника директора департаменту технічної політики-начальника відділу альтернативних і відновлюваних джерел енергії нацагентства Ігоря Курочкіна, процедура отримання штрафів затягується до півроку, при цьому саме за їх рахунок підтримується фінансування фонду з енергозбереження. У прес-службі Антимонопольного комітету Ъ прокоментувати дану ініціативу вчора не змогли, бо документ ще "не надійшов на розгляд комітету".
Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко вважає, що держава намагається підсилити тиск на бізнес, тоді як компанії в період кризи потребують підтримки. "Якщо підприємець запізниться і не оскаржить рішення, станеться вимивання обігових коштів. А якщо надалі він все-таки доведе невинність, не факт, що держава поверне сплачені гроші", - каже вона. Джерело Ъ в Держкомпідприємництва відзначило, що для контролюючих органів головним в роботі мають стати не стягнення штрафів за порушення, а попередження їх здійснень.
Депутати Партії регіонів і КПУ відмовляються підтримувати пропозиції БЮТ, а без їхніх голосів у законопроекту мало шансів на ухвалення. Заступник голови парламентського комітету з питань податкової і митної політики Микола Круглов (ПР) упевнений, що БЮТ просто шукає джерела наповнення бюджету.
"Якщо дати чиновникові право ставити крапку в питанні сплати штрафів, це порушить Конституцію, де чітко написано, що в судах всі мають право оскаржувати будь-які дії", - говорить він. Секретар комітету Ради з питань бюджету Алла Александровська (КПУ) відзначає, що, підсилюючи тиск системи штрафів, держава дає можливість процвітати корупції.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас