МВФ: Половина завданих кризою збитків ще не розкрита банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Половина завданих кризою збитків ще не розкрита банками

Казна та Політика
451
Потерпілі від кризи банки ще не розкрили половину збитків, понесених ними за цей час, сказав директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Канн, слова якого наводить агентство Bloomberg.
"На нашу думку, ми перебуваємо в такій ситуації, коли про багато збитків банків ще не відомо, - заявив Стросс-Канн на зустрічі з журналістами на Конференції британської промисловості. - Визначити, скільки точно, дуже складно, але давайте скажемо, що приблизно половина".
В залученні додаткового капіталу мають потребу банківські системи багатьох розвинених країн, фінансова ситуація в яких залишається "далекою від нормальної", упевнений він. У вересні стало відомо, що, за даними МВФ, банки світу можуть мати до $1,5 трлн "токсичних активів".
"Можливо, трохи більше інформація розкрита в США і трохи менше в Європі, але в цілому співвідношення 50 на 50, - відзначив глава МВФ. - Тож нам ще належить пройти довгий шлях".
Стросс-Канн також висловив думку, що "довірі до долара нічого не загрожує".
"Незважаючи на наявність величезного боргу не лише в США, але і у Великобританії, а також у інших найбільш розвинених країнах, я не думаю, що довіра до долара зникне незабаром", - відзначив глава МВФ.
За його словами, зараз до власного капіталу банків одночасно висуваються два типи вимог: одну групу вимог складають правила і розпорядження регуляторів, іншу - очікування інвесторів і аналітиків. Подвійність цієї ситуації може згубно позначитися як на можливості банків залучати додаткові кошти, так і на їхній здатності ефективно кредитувати економіку, вважає Стросс-Канн.
В умовах невизначеності щодо заходів, які можуть бути вжиті регуляторами надалі, банки можуть почати діяти надто ризиковано, ставлячи під загрозу крихке і невпевнене відновлення світової економіки, застерігає Стросс-Канн.
Хоча, на думку глави МВФ, "високої вірогідності настання другої хвилі кризи немає", не можна також стверджувати, що настання другої хвилі вдалося повністю уникнути.
За прогнозами експертів фонду, 2009 стане "досить поганим роком", але за ним буде рік "досить сильного відновлення".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас