"Ъ": Уряд перейшов на дешеві ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд перейшов на дешеві ліки

Казна та Політика
784
Міністерство економіки оприлюднило проект змін в постанову Кабміну №955/2008 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські препарати і вироби медичного призначення", якою має намір поширити державне цінове регулювання на українські ліки вартістю до 12 грн. Документ вводить для них граничну оптову націнку 15% (ціна ліків не перевищить 13,8 грн.), а роздрібну - 35% (до 18,63 грн.).
Зараз обмеження ціни поширюються тільки на товари з Національного переліку основних лікарських препаратів і виробів медичного призначення вартістю вище 12 грн. - у розмірі 12% і 25% відповідно. Ліміти надбавок при закупівлі товарів за рахунок бюджетних коштів залишаться незмінними - 10%.
В пояснювальній записці до проекту сказано, що відразу після набуття чинності цієї норми - з 17 жовтня минулого року - різко, на 56,8%, подорожчали вітчизняні медикаменти з відпускною вартістю нижче 12 грн. При цьому в Мінекономіки визнають, що введення обмеження зменшить прибутковість аптечних мереж. В цілому ж, за даними Держкомстату, за рік дії постанови ціни на медикаменти зросли на 43,3%, в основному через девальвацію гривні.
Учасники ринку не бачать особливої проблеми в ініціативі Кабміну. "Ми звикли працювати з середньою торговельною націнкою 25-30%, тому таке обмеження не повинне відбитися на нашій роботі", - сказала комерційний директор компанії "Аптека гормональних препаратів" Наталія Шутяк. "У нас немає націнок 35%. Потрібно спеціально вивчити, на які препарати буде встановлена гранична націнка, але швидше за все така постанова викличе мінімальні зміни", - упевнений генеральний директор компанії "Фармастор" Євген Кулініч.
Державі буде складно проконтролювати дотримання граничних надбавок, вважають експерти. "Надбавки обчислюються від собівартості, а довести справедливість задекларованої ціни дуже складно", - сказав пан Кулініч. За його словами, уряд лише створить видимість контролю за цінами на ліки.
З такою оцінкою згодна аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко: "Поява постанови напередодні виборів не дивує. Але говорити про можливий ефект складно, тим більше що через епідемію грипу зараз аптеки і так перевіряються в спеціальному режимі".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас