У Румунії проходить перший тур виборів президента країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Румунії проходить перший тур виборів президента країни

Казна та Політика
123
В Румунії сьогодні проходить перший тур президентських виборів. Виборчі дільниці відкрилися о 8:00. Вибори президента мають покласти край політичній кризі в країні, яка виникла після відставки коаліційного уряду на чолі з Емілем Боком, повідомляє ВВС.
Протягом шести тижнів Румунією управляє тимчасовий кабінет міністрів. Переможець нинішніх виборів буде відповідати за призначення нового прем'єр-міністра.
Основними претендентами на пост президента Румунії є чинний глава держави, кандидат від правоцентризму Траян Бесеску і представник табору соціал-демократів Мірча Джоане.
За даними соціологічних опитувань, Т.Бесеску може отримати близько 35% підтримки населення, його головний суперник Джоане - близько 30%. Якщо жоден з кандидатів не набере абсолютної більшості голосів, 6 грудня відбудеться другий тур голосування.
Голосування в Румунії проходить в умовах жорсткого економічного спаду. Бухарест намагається отримати наступний транш кредиту від Міжнародного валютного фонду, економічні реформи гальмуються через неефективний уряд і стрімке поширення корупції. За підсумками 2009 р. очікується падіння румунського ВВП на 7%, мільйони жителів країни, що три роки тому приєдналася до Євросоюзу, як і раніше, живуть на кошти менше 100 євро на місяць.
Одночасно з виборами президента понад 18 мільйонам румун, які володіють правом голосу, належить брати участь в референдумі про зменшення чисельності парламенту до 300 депутатів, передає агентство AFP. Наразі палата депутатів налічує 334 члени, до верхньої палати входять 137 сенаторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас